≫ 

Put smrti, Krvavi vodopadi i Ostrvo zmija: Ovo su najstrašnija prirodna čuda na Zemlji

Iako su jezive, ove destinacije su postale popularne među turistima

  • 0
zmije Foto: Pixabay.com

Naša planeta je bogata na nebrojeno mnogo načina i dom je mestima neopisive lepote, ali neki njeni delovi su više nego zastrašujući. Nekim lokacijama ne trebaju uklete kuće i masovna groblja da bi bile jezive, nego su takve same po sebi, piše DailyStar.

Bez obzira na svoju neobičnost i upravo zbog svoje jedinstvenosti, mnoge od ovih lokacija postale su popularne turističke destinacije, a evo čime su stekle svoju reputaciju.

Put smrti, Bolivija

Put Jungaš u Boliviji, dug 64 kilometra, koji neki zovu i Put smrti, ruta je koju su izgradili ratni zarobljenici iz Paragvaja tokom Rata za Čako 1930. godine. On vodi od La Paza do Korika, a 1995. je proglašen najopasnijim putem na svetu. Velikim delom nalazi se na visini od 4.650 metara i prolazi kroz kišne šume. Sigurnija ruta izgrađena je 2006. godine, ali je godišnje do tada na njemu ginulo do 300 ljudi. Bez obzira na smrtonosni spust i nesigurnost, ovaj put privlači oko 25.000 posetilca godišnje, a turisti se upozoravaju da budu oprezni, naročito kada naiđu na slepe uglove, kojih ima mnogo.

Pećina Gomantong, Malezija

Ovaj intrigantni sistem pećina nalazi se u Sabahu i nije mesto za one koji su plašljivi. U ovim pećinama živi dva miliona slepih miševa, a njeno tlo je puno njihovih izlučevina. Jedinstveni miris koji se zbog toga uvukao u zidove pećine nazvan je „najgori smrad poznat čovečanstvu“. Milioni bubašvaba gamižu zidovima i niko od posetilaca koji zađu u ove pećine ne može da ih izbegne. Ali to nije sve – ovo mesto je krcato zmijama, škorpijama, pacovima, rakovima i ogromnim stonogama – otrovnim bubama dugim najmanje 8 centimatara.

Vrata pakla, Turkmenistan

Ovo zastrašujuće prirodno čudo je rupa u zemlji koja neprestano gori. Ovaj krater u Darvazi u Turkmenistanu Rusi su smatrali profitablnim naftnim nalazištem 1971. godine. Inženjeri su tamo postavili opremu za bušenje i počeli sa operacijama izvlačenja nafte, ali se tlo ubrzo urušilo i napravilo veliki krater koji je progutao ceo kamp. Zbog toga je odlučeno da se odustane od izvlačenja nafte kako bi se izbeglo širenje otrovnih gasova po okolnim gradovima i da se ova rupa zapali. Očekivalo se da će vatra stati posle nekoliko nedelja, ali ovaj krater i danas, 50 godina kasnije, neprestano gori.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Bilim Çekirdeği (@bilimcekirdegi) on

Polja paukova, Australija

Čudni fenomen dešava se svake godine u gradu Voga Voga u Novom Južnom Velsu – hiljade paukova svojim mrežama prekriva polja. Ova stvorenja masovno migriraju kako bi izbegla prolećne poplave. Kako je prolećna sezona 2012. godine bila posebno kišovita, veći broj paukova je migrirao, pa su tamošnja polja bila prekrivena debelim slojem paučine, što bi bio lep prizor da nije zastrašujuć.

Krvavi vodopadi, Antarktik

Naučnici su se godinama pitali zašto je ledena litica na Antarktiku prekrivena crvenom bojom. Ova crvena tečnost sliva se u jezero Boni i smatralo se da je izaziva alga iz vode, ali ova hipoteza nije nikad potvrđena. Tek 2017. godine je utvrđeno da ovaj fenomen nastaje tokom oksidacije gvožđa u slanoj vodi. To je isti hemijski proces kao i rđanje, zbog čega je i boja slična boji zarđalog gvožđa. Ali čak ni ovo otkriće ne čini ovo mesto ništa manje jezivim.

Ostrvo zmija, Brazil

Naziv ovog ostrva govori sve – ono je puno zmija. Ilja da Kajmada Grande je malo ostrvo, ima površinu od 43 hektara i ljudima je zabranjeno da ga posećuju jer na njemu živi između 2.000 i 4.000 zmija. One su ostale zarobljene na ostrvu kada je podizanje nivoa mora prekrilo zemlju i otcepilo ovaj komad zemlje od ostatka kopna. Na njemu, između ostalih, živi zlatna zmija, jedna od najopasnijih zmija na planeti čiji otrov može da vas ubije u roku od sat vremena.

Video: Užasavajuća erupcija vulkana u Italiji

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA