Otkriven tajni prolaz ispod britanskog parlamenta

U njemu su ispisane čudne poruke koje su preživele napade vremena

  • 1

Vrata napravljena u 17. veku otkrivena su ispod londonskog Doma Komune (House of Commons) u Vestminsterskoj palati.

U sredu, 26. februara, parlament Velike Britanije objavio je otkriće do juče tajnog prolaza koji je sagrađen povodom krunisanja kralja Čarsla II 1661. godine, piše „CNN“. Otkriće se dogodilo tokom sprovođenja višegodišnjeg projekta obnove zgrade.

- U Arhivu Engleske istorije u Svindonu, pregledavali smo oko 10.000 neevidentiranih dokumenata koji se odnose na palatu; tada smo pronašli planove za ulaz u kameni prolaz iza Vestminsterske dvorane - izjavila je Liz Halam Smit, profesorka i istorijski konsultant za projekat.

Zahvaljujući njima, tim je uspeo da pronađe šarke dveju drvenih vrata visine tri i po metra, sa malom sobom između njih. Dendrohronologija, metod kojim se određuje starost drveća, korišćena je za potvrđivanje da li je drvo na plafonu malog prolaza bilo sečeno 1659. godine, dve godine pre krunisanja. Prolaz je bio deo duže staze koja je trebalo da ljude iz nekadašnje lokacije Doma Lordova (House of Lords) odvede u dvoranu u kojoj su sedeli kralj i kraljica.

Postojanje ove sobe nije bilo jedino iznenađenje. Unutra su zatečeni ručno napisani „grafiti“ zidara koji su pomogli da se obnovi zgrada nakon oštećenja u požaru 1834. godine. Natpisi su nekako uspeli da odole vremenu i opstanu svih ovih godina.

Jedna od poruka, za koju se veruje da je napisana 1851. godine, glasi: „Ovu sobu je ogradio Tom Porter, koji je veoma voleo Ouldu Alej“.

Dom Komuna je deo kompleksa zgrade britanske vlade u gradu Vestminsteru, koja se proteže uz obalu Temze. Zajedno sa Domom Lordova, čini deo Parlamenta, zgrade koja je turistima možda najpoznatija po tome što je dom čuvenoj kuli sa satom - „Big Ben-u“. Dom britanskog premijera nalazi se na adresi „Downing Street“ broj 10, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda odatle.

Krunisanje Čarlsa II, poput ostalih britanskih monarha, održano je u Opatiji Vestminstera. Vladao je do smrti 1685, a nasledio ga je brat Džejms VII.

- Uživali smo u ovom otkriću, ali palata bez sumnje krije još mnogo tajni koje tek treba otkriti - rekao je Mark Kolins, državni istoričar u Parlamentu. On je dodao da se nada da će se ovaj prolaz uskoro naći u redovnoj turi obilaska zgrade koju svake godine poseti stotine hiljada turista.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA