≫ 

U pesku pronašao bocu sa porukom napisanom pre 82 godine: Krenuo je u potragu za autorom

Poruka u boci, napisana na kartonskoj kutiji od kolača, 1938. godine, pronađena je na jednoj plaži u Velikoj Britaniji. Pronalazač se dao u iscrpnu potragu za autorom misteriozne poruke

  • 2
boca

Foto: Pixabay.com

Najdžel Hil šetao je svog psa u Džerziju, na Kanalskim ostrvima kada je naleteo na staru staklenu bocu.

U njoj je pronašao rukom napisanu poruku od 5. septembra 1938. godine koja glasi: "Da li bi pronalazač ove poruke bio ljubazan da stupi u kontakt sa Džonom Stejplfordom, 18 Fitzjohn Avenija, Barnet, Engleska i preda mu ovu fotografiju".

- Dok smo se vraćali iz šetnje, primetio sam neobičnu bocu, do polovine uronjenu u pesak i zapazio da se u njoj nalazi zamotan papir - rekao je Hil za Global News.

Pronalazač je, odnevši bocu kući, morao da slomi jedan njen deo kako bi mogao da dopre do poruke.

Pitajući se da li je poruka zaista napisana pre 82 godine, Hil je videvši natpis na kartonu “Cawley Bros Ltd.”, a pretragom po Internetu, pronašao podatak da je ova firma bila registrovana 1931. godine u Džerziju, što ga je uverilo u autentičnost datuma koji je na njoj napisan.

Umesto da poruku zadrži za sebe kao uspomenu, Hil se upustio u istraživanje njenog porekla.

Uz pomoć društvenih mreža, uspeo je da pronađe osobu koja trenutno stanuje na adresi koja je navedena u poruci.

- Sadašnji stanari nisu poznavali Stejplford,a ali su pronašli dokument iz kojeg se vidi da je Stejplford tu nepokretnost kupio 1921. godine -  rekao je Hil.

Ipak, Hil se na tome nije zaustavio, već je pokušao da okrije i autora ove misteriozne poruke, kao i to šta je on tražio u Džerziju te godine.

- Moguće je da je poruka napisana od strane osobe pod imenom Džon de Veldiz Stejplford, koji je nosio nadimak Džek i živeo od 1890. do 1980. godine. Džek je najverovatnije dolazio u Džerzi na proslavu venčanja brata svoje žene, Frederika Sesil Hetera sa Mjuriel Ketlin Larabelestier koja je održana u crkvi Svetog Like, ovde na ostrvu - objašnjava Hil.

- Ipak, verovatnije je da je Stejplfordov sin, Džon, koji je takođe bio prisutan na venčanju i koji je tada imao 14 godina, autor ove poruke. Porodica je u Džerzi najverovatnije stigla morem iz Vejmuta, na jednom od parnih brodova koji su prevozili putnike do Kanalskih ostrva, tokom 30-ih godina prošlog veka - pojašnjava Hil.

I dok je autentičnost rukopisa Džona Stejplforda potvrđena od strane njegove ćerke, razlog zbog kojeg je on napisao ovu poruku, ostaje i dalje misterija.

Video: Devetogodišnjak pronašao ljusku zbog koje ga ceo svet danas diže u nebesa

(T. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Upišite svoje ime

    29. februar 2020 | 10:48

    Lažu, tad je Vinjak imao valjkastu bocu, ne četvrtastu kao na slici! :-)

  • Ljubiša

    29. februar 2020 | 12:34

    Poruka stara 82 godine, a on traži vlasnika... Pazi da ga ne nadje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA