Polarni medvedi na Arktiku sve češće bez hrane: Postaju kanibali

Iako se kanibalizam delimično smatra kao deo prirodnog ponašanja polarnih medveda, njegova učestalost naglo je porasla poslednjih godina

  • 0
Polarni medvedi

Foto: Tanjug/AP

Polarni medvedi na ruskom Arktiku sve više se okreću kanibalizmu kako rastuća ljudska aktivnost i razvoj u regionu smanjuje njihova lovišta, saopštili su sa Ruske akademije nauka i umetnosti.

Iako se kanibalizam delimično smatra kao deo prirodnog ponašanja polarnih medveda, njegova učestalost naglo je porasla poslednjih godina, rekao je Ilja Mordvitsev sa Akademije za ruski Interfaks.

Pojačan razvoj na poluostrvu Jamal i Obskom zalivu od strane naftnih i gasnih kompanija podstakao je degradaciju lovišta polarnih medveda i poremetio prehrambene navike životinja. Taj region je žarište razvoja za velike kompanije kao što su Gazprom i Novatek.

Kanibalizam polarnih medveda najčešće se događa kada pothranjeni mužjak napadne ženku i njeno mladunče, jedući na kraju to mladunče. Fenomen je posebnu pažnju dobio kada su članovi ekspedicije Nacionalne geografije 2017. i snimili takav prizor.

Rast temperature na Arktiku i topljenje ledenog pokrivača takođe su prisilili polarne medvede da se kreću na jug u potrazi za hranom, čineći ih verovatnijim da dođu u kontakt sa ljudskim naseljima.

Ruska vlada je saopštila da se ta zemlja zagreva 2,5 puta brže od ostatka sveta.

Video: Polarni medved se smuca na deponiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA