≫ 

Smrtonosna injekcija prži osuđenike iznutra: Ubice i silovatelji umirali u agoniji

Stručnjaci kažu da davanje smrtonosne injekcije ne omogućava zatvorenicima brzu i bezbolnu smrt

  • 6

Smrtna kazna dozvoljena je u 58 država sveta, a samo prošle godine u SAD ubijeno je 22 ljudi. Na izvršenje smrtne kazne u ovoj zemlji čeka najmanje još 2.500 ljudi, a najviše njih primiće smrtonosnu injekciju.

I dok u nekim državama sveta najgore osuđenike osuđuju na smrtnu kaznu vešanjem ili spaljivanjem na električnoj stolici, smrtonosna injekcija najzastupljenija je u SAD, jer navodno pruža zatvorenicima brzu i bezbolnu smrt. Međutim, naučnici tvrde da takva smrt nimalo nije bezbolna kao što mnogi tvrde.

Zatvorenik naime, prima injekciju u kojoj se nalazi više medikamenata koji će prvo omamiti pacijenta, a potom ga uspavati kako ne bi osetio trenutak kada prestane da mu radi srce. Međutim, nakon što se najmanje 75 od 1.000 zatvorenika napatilo prilikom izvršenja smrtne kazne, naučnici su postavili pitanje koliko je zaista smrtonosna injekcija bezbedna, kao i da li zaista pruža bezbolnu smrt osuđenicima.

Serijski ubica Stefan Petar Morin, koji je ubio više žena, pogubljen je 1985. godine. Međutim, njegova smrt nije bila nimalo bezbolna.

Kako je godinama uživao narkotike, imali su problem da mu pronađu zdravu venu u koju bi ubrizgali injekciju. Venu su mu tražili duže od sat vremena, što je kod njega prouzrokovalo dodatan stres.

Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Prošle godine u SAD pogubljeno 22 osuđenika Foto ilustracija: Shutterstock

Moguće i alergijske reakcije?

Bilo je i osuđenika koji su doživeli alergijsku reakciju na neki od sastojaka injekcije, pa je njihova smrt bila mučenje. Jedan od njih je ubica i silovatelj Stiven Mekoj, koji je imao stravičnu reakciju na injekciju.

Njemu je krenulo gušenje, počeo je sav da otiče i da se davi. Mekoj se batrgao na kolicima dugo pre nego što je na koncu izdahnuo. Oni koji su prisustvovali egzekuciji kažu da je prilog bio toliko strašan, da je jedan od muškaraca koji je posmatrao izvršenje smrtne kazne pao u nesvest.

Agoniju je prošao i Čarls Valker, dvostruki ubica, koji je preminuo u najstrašnijim mukama. Navodno je u sistemu za davanje injekcije ostalo vazduha, te mu je prvo vazdušni mehur ušao u krvotok, a tek potom injekcija.

Boli, čak i kad sve ide po planu?

Iako bi mnogi rekli da su osuđenici patili samo u izuzetnim slučajevima, kada je došlo do kvara na aparaturi za ubrizgavanje injekcije, ili usled nekih nepredviđenih okolnosti, naučnici kažu da svaki osuđenik pati nakon što mu injekcija bude ubrizgana.

Naučnici na Floridi i u Virdžiniji, gde se i dalje izvršava smrtna kazna, tvrde da osuđenici uopšte nisu omamljeni. Šta više, kažu da oko 90 odsto njih bude budno u trenutku dok im otkazuju organi.

Tvrde i da čak 40 odsto njih može da oseti bol u trenutku izvršenja smrtne kazne. Navode da smrtonosna injekcija jeste humaniji način izvršenja smrtne kazne od električne stolice ili gasne komore, ali ističu da i u tim slučajevima zatvorenici pate.

Dodatan problem predstavlja i to što lekarima i medicinskom osoblju nije dozvoljeno da pruže prvu pomoć osuđeniku, čak i ako uvide da se pati.

Iako kažu da još nijedan zatvorenik nije preživeo da ispriča kakav je zaista osećaj kada ti ubrizgaju ovaj smrtonosan koktel, veruju da osoba kojoj ubrizgaju smrtonosnu injekciju ima osećaj kao da je nešto prži iznutra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Građanin

    2. mart 2020 | 14:20

    A kako su se osećale njihove žrtve?

  • Pp

    2. mart 2020 | 14:20

    Ne pitate se kako je bilo njihovim žrtvama ??? Monstrumima sve po zasluzi, i to im je blaga kazna.

  • Cash®

    2. mart 2020 | 15:08

    Bio bi zao kada bih pomislio da bi nevinim ljudima poželeo takvo šta, ali prema navedenim nemam dilemu. I treba da umiru u mukama obzirom šta su radili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA