≫ 

„Hotel propasti” je najveća napuštena zgrada na svetu: Na njoj već 16 godina stoji kran

Kostur zgrade je sazidan 1992. i tada se stalo sa radovima. Kao podsetnik neispunjenih planova, na vrhu zdanja je 16 godina stajao nepomični, napušteni kran

  • 0
Ryugyong Hotel Foto: Wikimedia/Joseph Ferris III

Temelji masivnog hotela „Rjugjong” u severnokorejskoj prestonici Pjongjang postavljeni su još 1987., ali ovo zdanje koje nadvisuje gradsku panoramu je i dan-danas napušteno. Neboder piramidalnog oblika visok je 330 metara, a do 2017. je bio i najviša građevina na Korejskom poluostrvu. Osmišljen je kao hotel sa preko 3.000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle se pruža pogled na čitav glavni grad ove izolovane komunističke zemlje.

Naziv hotela u prevodu glasi „Prestonica vrbaka”. Hotel je konačno podignut 1992., mada su svi radovi bili obustavljeni do 2008., ostavivši gorostasno betonsko zdanje da deceniju i po čami okruženo daleko nižim zgradama. Zbog svoje sumorne pojave je „Rjugjong” svojevremeno stekao nadimak „Hotel propasti”, piše CNN.

Otada su radovi sporadično nastavljani, pa je spoljašnjost hotela danas prekrivena metalom i staklom, dok se noću pale raznobojna LED rasveta.

Kraj Hladnog rata i početak zidanja

Hotel „Rjugjong” je proizvod tenzije između dve Koreje, koja je bila izrazito naglašena tokom perioda Hladnog rata. Vlasti u Pjongjangu želele su da dokažu svoju političku moć i arhitektonsko umeće, nakon što je južnokorejska prestonica Seul određena kao domaćin Letnjih olimpijskih igara 1988.

Za narednu godinu je u Pjongjangu zakazan Svetski festival mladih i studenata, sportska manifestacija koja nalikuje Olimpijskim igrama, a u kojoj su često učestvovale socijalistički uređene države.

Iako je hotel trebalo da bude spreman 1989. da primi goste iz inostranstva, to se nikada nije dogodilo. Severna Koreja je doživela ekonomski krah nakon što je nezamisliva količina novca već bila uložena u izgradnju novog stadiona i širenje tamošnjeg aerodroma.

Kostur zgrade je sazidan 1992. i tada se stalo sa radovima. Kao podsetnik neispunjenih planova, na vrhu zdanja je 16 godina stajao nepomični, napušteni kran.

Betonsko čudovište

Razlog zbog koga je hotel piramidalnog oblika nije isključivo pitanje estetike. Radije, odgovor leži u činjenici da je ovo zdanje sagrađeno od betona, koji je bio dostupniji od čelika, pa je bilo neophodno da težište zgrade bude šire i izdržljivije, kako se viši spratovi ne bi urušili.

Kalvin Čua, arhitekta iz Singapura koji se bavi urbanizmom Pjongjanga, smatra da je nadahnuće za ovakav oblik u stvari planina, a ne piramida. Prema zvanično izdatoj biografiji, Kim Džong Il, otac sadašnjeg vođe Kima Džonga Una, rođen je u vojnom kampu u planini Pektu, koja je najviša na Korejskom poluostrvu i predstavlja važan simbol Severne Koreje. Naum je bio da hotel evocira ovaj veliki značaj koji planine imaju za naciju.

Ryugyong Hotel Foto: Wikimedia/John Pavelka

Nastavak gradnje 16 godina kasnije

Radovi su nastavljeni 2008. u dogovoru sa egipatskom kompanijom ''Orascom''. Zarđali kran je svrgnut sa vrha napuštenog betonskog zdanja, a njegova spoljašnost je, potom, prekrivena staklom i metalnim pločama, kako bi mu se dao uglančan izgled. Uprkos renovaciji, hotel i dalje ne radi.

Nemački lanac luksuznih hotela „Kempinski” je 2012. najavio sudelovanje u upravi „Rjugjongom”, koji je trebalo da bude otvoren 2013. Samo nekoliko meseci kasnije, napustili su projekat. Zbog toga su počele da kolaju stare glasine da je zgrada nesigurna iznutra, što je potkrepilo urušavanje jednog nebodera sa 23 sprata u Pjongjangu 2014. godine.

Retkima je dozvoljen pristup unutrašnjosti hotela. Jedan od tih retkih pojedinaca je i Sajmon Kokrel, direktor agencije iz Pekinga, u Kini, koja organizuje turističke posete Severnoj Koreji. On je 2012. posetio unutrašnjost „Rjugjonga”. Tamo je zatekao ogoljenu i nedovršenu betonsku infrastrukturu.

- Bilo nam je potrebno puno vremena da se podignemo na 99. sprat liftom, jer postoji samo građevinski lift, a ne savremeno dizalo sa svim dugmićima - objasnio je Kokrel.

Ryugyong Hotel, izgradnja Foto: Wikimedia/ Mark Scott Johnson from Sydney, Australia

Predstoji li hotelu svetla budućnost?

„Rjugjong” je donekle zaživeo 2018., kada je ugrađena LED rasveta. Pored toga što se koristi kao svetlosni spektakl, ima ulogu i propagandne mašine. Naime, pomoću LED rasvete se prikazuje četvorominutni program koji prikazuje istoriju zemlje i razne političke slogane, a sam vrh zdanja predstavljen je u bojama državne zastave.

Ipak, ovaj svetlosni spektakl se priređuje samo kada u prestonici postoje neka dešavanja. Električna energija je nešto na čemu se štedi u Pjongjangu. Sporadični radovi su danas omogućili prolaznicima da priđu hotelu sve do samog ulaza, s tim što im nije dozvoljeno da stupe unutar zgrade.

Sve do 2017., „Rjugjong” je bio najviša građevina na Korejskom poluostrvu, kada ga je prevazišla „Svetska kula Lote” u Seulu, prestonici Južne Koreje. Za sada mu ostaje titula najviše napuštene zgrade na svetu.

Video: U zemaljskom raju nalazi se hotel u kome niko ne sme da prespava

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA