≫ 

Naučnici u šoku posle otkrića o valabiju, bliskom rođaku kengura

Kenguri mogu da dostignu visinu i do dva metra, dok valabiji bez obzira kojoj od 11 vrsta pripadaju nikada nisu viši od 105 centimetara

  • 0
Valabi Foto: Printscreen/Youtube

Australija i Nova Gvineja kao i ostrva koja se nalaze oko njih ubrajaju se u "domovinu" kengura i njihovi najbližih rođaka valabija, koji pripadaju sisarima torbarima i čije ženke imaju dve materice.

Zoolozi znaju od ranije da ženke ove vrste sisara imaju dve materice, ali tek sada su otkrili, zahvaljujući magnetnoj rezonanci, da dok u jednom već ima fetus ženka može da bude oplođena i da se plod začne i u drugoj. Pri tome kada prođe mesec dana stariji plod "silazi" u torbu iz koje ne izlazi narednih devet meseci, a može da mu se pridruži i onaj drugi, mlađi plod kako bi u torbi proveo svojih devet meseci.

Tako, prema nalazima naučnika, ženke valabija mogu da budu trudne tokom celog perioda plodnosti.

Kenguri mogu da dostignu visinu i do dva metra, dok valabiji bez obzira kojoj od 11 vrsta pripadaju nikada nisu viši od 105 centimetara.

Od 11 vrsta valabija dve su ugrožene i zabranjen je lov na njih, iako starosedeoci love i ovu vrstu torbara zbog mesa i krzna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA