≫ 

Pčele nisu jedina vrsta koju ni po koju cenu ne smemo da izgubimo: Ima ih još 7

Ako ovih osam životinjskih vrsta izumre, nikome neće biti svejedno

  • 0
pčela, izumiranje Pixabay.com

Svaka vrsta na svetu igra svoju bitnu ulogu, ali kada je u pitanju očuvanje svog života na Zemlji, neke su malo važnije od drugih. Njihovim izumiranjem bili bi narušeni čitavi ekosistemi, a to bi se katastrofalno odrazilo na sve nas, piše Deutsche Welle.

Istrebljenje sledećih osam životinjskih vrsta bio bi strahovit gubitak za planetu.

1) Pčele

Već godinama se priča o tome koliko su pčele važne – njih je Kraljevsko geografsko društvo proglasilo najvažnijom vrstom na Zemlji. Kao najvažniji oprašivači na planeti, pčele imaju bitnu ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta, čime pomažu u očuvanju zdravlja brojnih ekosistema, a one oprašuju i mnoge od namirnica kojima se hranimo.

2) Mravi

Mrav Foto: Pixabay.com

Iako mnogi mrave smatraju štetočinama, ne bi trebalo da ih uzimamo zdravo za gotovo. Oni naseljavaju sve kontitente osim Antarktika i imaju veliki broj uloga – raznose hranljive materije po zemljištu, šire semenje i jedu druge insekte. Naučnici trenutno proučavaju mogući uticaj klimatskih promena na kolonije mrava širom sveta.

3) Gljive

Gljive ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, ni u mikroorganizme, niti u protozoe, pa se ponekad opisuju kao „peto kraljevstvo života na Zemlji“. Mogu se naći u vodi, u zemlji i u vazduhu. Oni deluju kao prirodni mehanizmi za recikliranje, a neke vrste mogu da upiju štetne metale kao što je živa i da prerađuju poliuretansku plastiku.

4) Fitoplankton

Ovi mikroorganizmi su takođe od suštinske važnosti za život na Zemlji. Oni proizvode više od 50 odsto atmosferskog kisenika planete i bez njih bi količina slobodnog kisenika bila znatno niža, što bi za sve stvorilo neprijatno životno okruženje. Osim toga, fitoplankton je važan deo morskog ekosistema i lanca ishrane.

5) Slepi miševi

Banane, baobab i druge biljke zavise od slepih miševa, koji regulišu broj insekata i doprinose njihovom oprašivanju. Svuda širom sveta različite vrste slepih miševa bitne su za ekologiju jer oni svojim načinom ishrane pomažu biljnim vrstama da opstanu. Zdrava populacija slepih miševa može da spasi milione dolara koji bi bili potrošeni na pesticide.

6) Crvi

Crvi su toliko važni za biosferu Zemlje da se ponekad nazivaju „inženjerima ekosistema“. Oni život provode u zemljištu koje obogaćuju i u kom recikliraju organski materijal. Osim toga, zauzimaju bitno mesto u lancu ishrane. Iako važe za jaka bića, nekim vrstama preti istrebljenje zbog čišćenja određenih površina zemlje.

7) Primati

Kao nama najsrodnije životinje, primati nam pružaju važan uvid u ljudsku biologiju. Osim toga, oni su ključna vrsta u mnogim tropskim šumama, gde deluju kao „baštovani“, šireći seme biljaka i stvarajući prostor za razvoj novih. Da bi takve šume opstale, moramo se pobrinuti da opstanu i primati koji ih naseljavaju.

8) Korali

Korali se najčešće nazivaju kišnim šumama mora i imaju nekoliko važnih uloga – oni služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale. Istraživači procenjuju da koralni grebeni podržavaju četvrinu svog života u moru, što ih čini najraznovrsnijim ekosistemima na planeti. Nestanak koralnih grebena doveo bi do istrebljenja mnogih morskih vrsta.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA