≫ 

Štetočina postaje borac protiv zagađenja: Bele gusenice proždiru plastični otpad?

Sićušni crv može spasiti planetu

  • 0

Na prvi pogled beznačajno stvorenje privuklo je pažnju naučnika 2017. godine, kada je utvrđeno da može pomoći u uklanjanju plastičnog otpada koji zagađuje zemljište i vodu.

Supstance kao što su plastika i polietilen teško se razgrađuju u prirodi i stvaraju jedan od najvećih ekoloških problema na svetu.

Ključni faktor su mikrobi u crevima

Naučnici su otkrili da bakterije u crevima voskovog moljca mogu razgraditi opasna jedinjenja. Zapažanje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the Royal Society" i moglo bi pomoći u pronalaženju efikasnog sistema ekološkog razlaganja plastičnog otpada.

- Proces razgradnje zasnovan je na sinergiji gusenice i bakterija iz njenih creva koje razlažu plastični otpad - kaže profesor biologije na kanadskom Univerzitetu Brendon Kristof Lemoa.

Mnoge životinje imaju crevnu floru koja je korisna u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi.

Slučajno otkriće

Larve crva su u naučnoj zajednici poznate kao štetočine, jer se hrane voskom iz pčelinjih košnica. Njihove čudne skolonosti u ishrani slučajno je otkrio jedan pčelar iz Španije. Izbacio je nekoliko larvi iz pčelinjeg društva i stavio ih u plastičnu kesu. Gusenice su napravile rupe proždirući plastiku munjevitom brzinom.

Federika Bertočini je naučnica sa Instituta za biomedicinu i biotehnolgiju u Kantabriji. Paralelno sa naučnom karijerom bavi se i pčelarstvom. Njen istraživački tim potvrdio je sklonost larvi voskovog moljca da proždiru plastične kese, piše CNN.

Može li gusenica rešiti problem?

Profesor Lemoan kaže da sićušna stvorenja ne mogu biti dugoročno rešenje u borbi sa plastičnim otpadom. Pre nego što počne masovno razmnožavanje, trebalo bi utvrditi kako mikrobi iz probavnog trakta moljca deluju na izvor zagađenja.

- Mikrobiom i domaćin deluju zajednički tokom razgradnje plastike. Veruje se da više vrsta bakterija zajednički učestvuju tokom obavljanja procesa - objašnjava profesor Lemoan i dodaje da bi trebalo rešiti još nekoliko zagonetki, pre nego što ovo rešenje počne da se primenjuje u borbi protiv zagađenja.

Video: Priroda je surova i neumoljiva: Mravi proždiru gusenicu koja se koprca u samrtničkom ropcu

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA