• 0
 ≫ 

Ne, ne misle da su kese meduze: Naučnici konačno otkrili zašto morske kornjače jedu plastiku

 ≫ 

Osam miliona tona plastike godišnje uđe u okean

  • 0
Morske kornjače

Foto: Pixabay

Morske kornjače godinama unazad jedu plastične kese, ali naučnicima, sve do sada, nije bilo jasno zašto. Plastične kese kornjačama mirišu kao ukusna poslastica zbog bakterija i algi koje se  na njima akumuliraju.

- U novoj studiji koja je objavljena u žurnalu „Current Biology“, naučnici su morskim kornjačama prezentovali nekoliko vrsta mirisa. Kornjače su skoro identično reagovale na miris hrane i na miris plastične kese, koja je prethodno bila potpoljena u vodi – tvrdi Metju Savoka, jedan od autora studije.

Kornjače su noseve držale van vode tri puta duže kako bi dobro omirisale plastičnu kesu, u odnosu na kontrolisane mirise koji su im takođe prezentovani.

Nik Majos direktor programa „More bez smeća“, koji je sastavni deo organizacije za očuvanje okeana, smatra da je ova studija otkrila nove alarmantne informacije o tome zašto kornjače jedu plastiku. On smatra da je prilično zabrinjavajuće to što kornjače aktivno traže plastiku zbog njenog mirisa.

Postojale su teorije da se morske kornjače slučajno upletu u plastiku ili da mislile da su kese ustvari sočne meduze. Savoka se slaže da je problem mnogo kompleksniji od obične greške koju prave znatiželjna morska stvorenja.

- Nebrojeno puta sam čuo da kornjače jedu plastiku, jer ne znaju za bolje. Ovaj tip istraživanja nam pokazuje da postoje zaista kompleksni evolucionarni mehanizmi koji kontrolišu način na koji životinje traže hranu – objašnjava Savoka.

On smatra da su kornjače evoluirale i da su sposobne da traže određene mirise koji za njih predstavljaju hranu. Iz tog razloga one instiktivno idu ka mirisima algi i bakterija, pa zato jedu plastiku. Ovaj problem postoji i kod drugih morskih životinja, ne samo kod kornjača. Prethodna istraživanja pokazala su da morske ptice i neke vrste riba instinkti mogu da prevare, pa na kraju i one konzumiraju plastiku - prenosi CNN.

Majos tvrdi da je navika morskih kornjača da jedu plastiku posebno zabrinjavajuća, jer su svih sedam vrsta morskih kornjača ugrožene. Svake godine u okean bude pušteno osam miliona tona plastike koja ugrožava morske kornjače na više načina. Kada svoje stomake napune plastikom, one misle da su site, do se one zapravo izgladnjuju do smrti.

Teži delovi plastike mogu da se zaglave u kornjačinom grlu ili je mogu povrediti prilikom gutanja. Na sreću, Majos smatra da za to postoji jednostavno rešenje, a to je smanjenje upotrebe plastike i recikliranje.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok