≫ 

Od novog snimka Meseca u kom se on vidi izbliza zastaće vam dah

U video snimku se jasno vidi zadivljujući reljef našeg prirodnog satelita

  • 2
Mesec Printcreen: Youtube/NASA Goddard

Novi snimak Meseca koji je objavila NASA prikazuje pogled koji su astronauti letelice Apolo 13 imali kada su prošli sa "druge strane" našeg satelita, prilikom čega su izgubili komunikaciju sa Zemljom. Video je zumiran kako bi se bolje površina Meseca bila uočljivija, pa se jasno mogu videti njegovi krateri, pišu Fox News.

Snimak koji je nastao kako bi se rekontruisao pogled posade dok je Apolo 13 prolazio "sa druge strane Meseca" u jednom trenutku se zadržava na krateru koji ima planinu u svom središtu, da bi se ubrzo posle toga u daljini ponovo ukazala Zemlja.

Posada letelice Apolo 13 nije imala priliku da sleti na Mesec, jer im je rezervoar kiseonika eksplodirao 13. aprila 1970, dva dana posle lansiranja, zbog čega su morali da primene rezervni plan i vrate se na Zemlju.

- U ovom snimku nalaze se podaci koje je snimila robotska letelica Lunar rekonesans orbiter kako bi ponovo stvorila neke od zadivljujućih pogleda na Mesec koje su imali astronauti Apola 13 dok su prolazili sa njegove "daleke strane" - piše u saopštenju Nasinog Godard centra objavljenom uz video.

U snimku ispod možete videti kako izbliza izgleda površina Meseca:

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Раднаскела

    11. mart 2020 | 19:57

    Још увек чекам да видим место где су слетели први пут...

  • Zoran

    17. mart 2020 | 15:39

    Načekaćeš se, jer nikad nisu ni sleteli, a ovo što gledaš je cartoon, samo ne znam jel Walt Disney :-D :-D :-D :-D I gledano sa meseca zemlja je iste veličine kao mesec gledan sa zemlje, zar ne beše 4:1 odnos naših "tela"? :-D :-D :-D :-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA