≫ 

Ugledni lekari "zablistali" u jutarnjem programu: Tvrde da turski gen štiti od korona virusa

Turska je dugo odolevala smrtonosnom virusu zbog dobrih gena?

  • 7
Korona virus, Koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Korona virus se munjevitom brzinom širi svetom, a za sada u Evropi smrtonosnom virusu još jedino odoleva Crna Gora. Do juče je u "paketu nedodirljivih" bila i Turska, ali je sinoć potvrđeno da je korona stigla i u ovu zemlju.

Dok ceo svet raznoraznim merama - od zatvaranja škola i granica do potpunih blokada, pokušava da suzbije širenje virusa, Turska smatra da kod njih neće biti veliki broj obolelih, jer ih "gen štiti od pošasti".

Tri ugledna lekara iz Turske, naime, tvrde da "turski gen štiti narod od korona virusa". Oni su to uglas potvrdili gostujući u jednoj televizijskoj emisiji. Na društvenim mrežama su gotovo istog sekunda postali predmet podsmeha, ali u pojedinim medijima su nastavili da šire njihovu teoriju, te su objasnili da nije samo dobar gen ključan u borbi, već i dobra hrana i vrhunska higijena.

Novinari su se utrkivali da zovu sagovornike, te da i u kolumnama ukažu na sve prednosti Turaka koji su ih do sada, a nadaju se da će i ubuduće, štitili od pošasti koja je odnela više od 4.370 života.

Opsesivno čišćenje i dobra hrana su spas

Kao prvu prednost navode njihovu čistoću, kao i činjenicu da žene u toj zemlji obožavaju da čiste i koriste varikinu.

Smatraju da je koronu dugo na distanci držao i bogat turski jelovnik, koji je pun voća, povrća, subi i čorbi, ali i jogurta, te da ih je upravo zdrav način ishrane zaštitio od virusa.

Poseban akcenat su dali i tome što muškarci obožavaju da koriste toaletne vode sa puno alkohola, kao i činjenicu da se Turci svako malo kupaju, pogotovo nakon upotrebe toaleta. Istakli su i da je veoma važna činjenica to što je tamo zastupljena tradicija izuvanja, te su male šanse da virus uđe u kuću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Baby

    11. mart 2020 | 16:28

    Ljudi su potpuno u pravu. Higijens tela,uklanjanje stodnih dlaka pod pazuh,zapiranje posle velike nužde,i nejgoavnije ne jedu svinju,jastoga, i razne reptile kao sto je slucaj u skoro celoj evropi i svetu.

  • Maja

    11. mart 2020 | 21:13

    Za gene ne znam, ali ovo za opsesivnu higijenu je apsolutno tačno, u Turskoj je najveća potrošnja sapuna po glavi stanovnika na svetu. O izuvanju pre ulaska u stan svi znamo koliko u ovakvim situacijama ima prednosti, ili barem u hodniku da se naprave sanitarne barijere, posebno u Beogradu gde su ulice bukvalno preplavljene psećim fekalijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA