≫ 

Ovo objašnjava zašto je korona virus buknuo u Italiji? Ovako Evropljani peru ruke, a ovako Srbija

U nekim zemljama je kultura pranja ruku jedva iznad 50 odsto, što može da se uzme kao jedan od razloga zašto je u tim zemljama veliki broj obolelih od novog virusa

  • 7
Pranje ruku, ruke, higijena, sapun Shutterstock

Dok broj obolelih od korona virusa nastavlja drastično da raste u celom svetu, stručnjaci navode da je jedna od mera zaustavljanja njegovog širenja redovna higijena, odnosno pranje ruku vodom i sapunom. Ali, koliko nacije vode računa o ličnoj higijeni?

Udruženje kompanija za istraživanje tržišta iz celog sveta "VIN/Gallup International" sprovelo je istraživanje navika pranja ruku u 63 zemlje.

Učesnicima je postavljeno pitanje da li automatski peru svoje ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet (što je pokazalo da smanjuje rizik oboljenja od zaraznih bolesti, posebno kod dece).

U istraživanju ljudima nije postavljeno pitanje da li ruke peru samo vodom, ali postoji dovoljno dobar razlog da uvek koriste i sapun.

Istraživanje naučnika sa Londonske škole higijene i tropske medicine pokazalo je da upotreba običnog (nebakterijskog) sapuna u potpunosti uklanja opasne bakterije u oko 82 odsto slučajeva, dok ih pranje samo vodom uklanja u oko 48 odsto slučajeva.

Kako može da se zaključi sa mape, u većini zemalja je kultura pranja ruku veća od 50 odsto.

Pranje ruku, mapa Procenat ispitanika u zemljama koji pokazuje koliko njih pere ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet Foto: jakubmarian.com

Najveća kultura pranja ruku je u Bosni i Hercegovini (96 odsto) i u Turskoj (94), što može da se iskoristi kao objašnjenje zašto je Turska toliko dugo odolevala pojavi korona virusa, a u zemlji je zabeležen samo jedan slučaj. Sa druge strane, u BiH ima 11 slučajeva, iako je procenat pranja ruku visok.

I Srbija može da se pohvali da vodi računa o ličnoj higijeni, a istraživanje je pokazalo da 83 odsto ljudi pere ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet.

Međutim, kako može da se zaključi sa mape, u Italiji je taj broj malo veći od polovine, tačnije 57 odsto. Ovo može da se uzme kao jedan od razloga zbog čega je buknula epidemija korona virusa u Italiji, zbog čega je čitava zemlja stavljena u crvenu zonu i uvedena je blokada.

Takođe, zemlje regiona mogu da se pohvale da više brinu o ličnoj higijeni nego većina zemalja na zapadu i severu Evrope.

Tako je procenat u regionu veći od 80 posto (Rumunija - 84 odsto, Grčka - 85 odsto), za razliku od zapadnih zemalja, koje se kreću oko 60 i 70 odsto (Francuska - 62 odsto, Nemačka - 78 odsto, Španija - 61 odsto, Velika Britanija - 75 odsto).

Zabrinjavajuća situacija je u Holandiji, u kojoj, kako je pokazalo istraživanje, tek 50 odsto ispitanika pere ruke vodom i sapunom.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs/Mapa: jakubmarian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Komentar

    12. mart 2020 | 13:50

    To je zato što smo živeli u Pjong Jangu 50god. Disciplina to ti je ;)

  • Kako

    12. mart 2020 | 15:59

    Meni hrapava koza od pranja ruku, najvise ja trosim sapuna u kuci,a nemam cime da namazem ruke. Tako da perite ruke redovno.

  • Nina

    12. mart 2020 | 14:17

    Mi zbog discipline i kućnog vaspitanja iz onih srecnih i ''nedemokratskih'' vremena, a Turska i Bosna zbog Islama, koji najvise propoveda licnu higijenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA