≫ 

Pobedili korona virus u Vuhanu: Lekari bacaju maske, sada svi na licu imaju samo osmeh

Oni su se danonoćno brinuli o pacijentima zaraženim korona virusom, a u svojoj zemlji proglasili su ih za heroje

  • 26

Pre dva meseca oči celog sveta bile su uprte u Vuhan, kineski grad u kojem je izbila epidemija korona virusa. Evropljani su iz svojih sigurnih domova kritikovali nereagovanje kineskih vlasti na vreme i sprečavanje širenja zaraze, zavladala je ksenofobija širom sveta, a na Azijate je gledano kao na jedine "krivce". Međutim, danas se situacija potpuno preokrenula, i dok Evropu guta virus, Kinezi proglašavaju pobedu na njim.

Portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng saopštio je danas da je u Kini prošao vrhunac epidemije korona virusa.

Kina je zatvorila sve privremene bolnice u Vuhanu, a na društvenim mrežama kruži snimak kineskih doktora koji proslavljaju zatvaranje poslednje ustanove.

Oni su se poređali jedan iza drugog na stepeništu ispred bolnice, a onda su svi redom poskidali medicinske maske.

Na njihovim licima vidi se olakšanje, a zdravstveni radnici nisu skrivali osmehe, srećni što su se izborili sa smrtonosnim virusom.

Pre samo dva meseca svet su obišle fotografije umornih medicinskih radnika, sa tragovima i posekotinama na licu i telu, nastalih zbog predugog nošenja medicinskih maski i hirurških rukavica.

Kineske vlasti su ranije preuredile javne objekte poput izložbenih centara i sportskih sala u privremene bolnice radi izolovanja i lečenja obolelih od korona virusa.

U ovim centrima pomoć je dobilo oko 12.000 pacijenata.

Kineski zvaničnici su ocenili da su privremene bolnice skoro u potpunosti ispunile cilj "prihvatanja svih pacijenata koji su morali biti primljeni u bolnice i koji su morali biti lečeni".

Situacija je sada potpuno drugačija u Evropi i ostatku sveta, koji se bore da zaustave širenje korona virusa, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju.

Video: Ovako je sve počelo: Zastrašujuće scene zbog koronavirusa: Strah, zaraženi, karantin i mrtvi

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brothers

    12. mart 2020 | 12:45

    Braca zauvek! 🇨🇳🇷🇸🇷🇺🇬🇷

  • plavi safir

    12. mart 2020 | 15:09

    Neki stručnjaci kažu da je ovo loš potez jer će se ponovo razbuktati. Ja želim da je istina i da se polako sve vrati u normalu. Ne mogu više ni da slušam o tome.

  • Maja

    12. mart 2020 | 12:54

    Kinezi vojnici. Odgovorni posveceni. Svaka im cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA