Proleće u Ameriku stiglo dan pre nego kod nas, što se desilo prvi put posle 124 godine

U nekim vremenskim zonama proleće počinje 19. marta

  • 0
Prolece Foto: Dragica Kotarac

Poznati mrmot predvideo je rani dolazak proleća početkom februara i za većinu sveta ono zaista dolazi ranije nego inače. Ove godine prolećna ravnodnevica koja označava početak ovog godišnjeg doba u Americi je danas. Ovo je najranija prolećna ravnodnevica u poslednje 124 godine, pišu NBC News.

- Prolećna ravnodnevica je najčešće 20. ili 21. marta, ali prvi put od 1896. godine ove godine ona će biti 19. marta – napisao je u svom tvitu Toni Pan, meteorolog iz Baltimora.

Raniji početak proleća posledica je prestupnih godina i uticaja koji ovi dodatni dani imaju vreme Zemljine orbite.

Svake godine tokom Zemljine pune orbite oko Sunca imamo dve ravnodnevice – jednu u martu i jednu u septembru – koje oebeležavaju promenu astronomskih godišnjih doba.

Potrebno je 365,25 dana da Zemlja napravi jednu rotaciju oko Sunca, ali ovaj broj dana može da varira od godine do godine. Zbog toga imamo promene u kalendaru u vidu prestupne godine kako bismo nadoknadili ove varijacije.

Prestupnu godinu najčešće imamo svake četvrte godine, pa svaka godina koja je deljiva sa četiri zapravo je prestupna godina, dok ona koja je deljiva sa 100, osim u slučaju 2000, najčešće ne može biti prestupna godina.

Dan više koji smo imali 2000. godine nagovestio je da astronomsko proleće polako dolazi sve ranije i ranije, pa je ove godine ravnodnevica dan ranije u nekim vremenskim zonama.

Ove godine proleće u Ameriku stiže 11:49 uveče, dok kod nas počinje 20. marta u 4:49. Sa druge strane, u to vreme na južnoj hemisferi počinje jesen.

Razlika u godišnjim dobima nastaje kao posledica u načinu na koji Zemlja rotira oko Sunca. Naime, ona ima nagib ose od 23,5 stepeni, pa njene dve hemisfere nisu pojednako izložene zracima Sunca u isto vreme tokom godine.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA