≫ 

Korona virus ih na to primorao: Italijani pretvaraju ronilačke maske u sprave za spasavanje života

Inženjeri pomažu bolnicama

  • 0

Inženjeri kompanije ISINNOVA udružili su se sa stručnjacima Decathlona, kako bi povezali ronilačke maske sa medicinskim mašinama za disanje. Ogromna je potražnja za ovim spravama, jer se Italija svakog dana suočava sa stotinama smrtnih ishoda usled širenja korona virusa.

Kineske vlasti su stavile pod kontrolu smrtonosni virus, ali su nova žarišta buknula u zemljama Evrope i SAD. Broj zaraženih COVID-19 raste iz sata u sat, a sa njim potreba za medicinskom opremom i stručnim osobljem.

Stručnajci traže alternativu

Inženjeri Kristijan Frakasi i Alesandro Romajol rade u kompaniji ISINNOVA. Obratili su se doktoru Renatu Faveru iz bolnice Gardone Valtrompia, kako bi ublažili nedostatak C-PAP maski usled epidemije korona virusa.

Italija se suočava sa deficitom medicinske opreme, pa je doktor Favero predložio povezivanje ronilačkih maski sa mašinom za ventilaciju. Inženjeri su uspeli da pretvore ronilačku opremu u ventilacione maske koje su potrebne bolnicama. Kompanije ISINNOVA i Decathlon zajednički su kreirali i testirali masku.

Brzo je nabavljena ronilačka maska, proučen dizajn i obavljene potrebne modifikacije. ISINNOVA štampa 3D ventile koji spajaju masku sa cevima aparata za disanje.

Kompanija je objavila da je prototip maske testiran na jednom njihovom kolegi u lokalnoj bolnici i da je proba uspela. Sama bolnica testirala je proizvod na pacijentu i modifikovana maska se uspešno pokazala.

Objavljeni su i nacrti modifikacija, pa su stručnjaci mogli da pristupe izradi opreme koja spasava živote. Na Internetu se nalaze uputstva po kojima se može obaviti prilagođavanje ronilačkih maski.

C-PAP maske koštaju oko 100 evra, a bolnica sada može kupiti maske iz Decathlona po ceni od 25 evra. Proizvodnja 3D ventila je besplatna, pa je ovo verovatno najjeftinije rešenje za rešavanje krize zbog nedostatka opreme za disanje, piše Bored panda.

Maske nisu savršene

Postoji opasnost da se ispod površine stvori veća količina ugljen-dioksida, ukoliko se ne obezbedi pravilan odvod vazduha. Takođe, bolnice moraju imati dovoljan broj ventilatora na kojima se maske mogu priključiti.

Iz kompanije ISINNOVA kažu da maska i štampani ventili nisu sertifikovani, pa ih treba koristiti samo u izuzetnim slučajevima. Oprema je dizajnirana kako bi se koristila kada nema zvaničnih medicinskih proizvoda.

Video: Uznemirujući snimci iz bolnice u Italiji: Ljudi se bore za vazduh

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA