≫ 

Katarina, velika bela ajkula, ponovo se pojavila godinu dana nakon misterioznog nestanka

Nije poznata njena tačna lokacija

  • 0
Ajkula Foto: Shutterstock

Organizacija za istraživanje mora "Ocearch" objavila je da se velika bela ajkula poznata kao Katarina, ponovo pojavila. Od maja 2019. godine naučnici su prestali da dobijaju informacije od predajnika o tome gde se nalazi.

U pitanju je životinja koja je teška 1.043 kilograma i koja je dugačka 4,5 metara. Spada u ugroženu vrstu.

Velika bela ajkula ponovo se pojavila na sistemu satelitskog praćenja godinu dana nakon nestanka, na veliko iznenađenje istraživača koji su pratili njene pokrete.

Ona se nalazi negde oko obale Virdžinije, u oblasti koju zovu Severozapadna Atlantska zona zajedničkog hranjenja (NASFA).

Signal je zabeležio da se ajkula pojavila na površini vode, ali ne dovoljno dugo da bi se mogli preneti detaljni podaci.

- U osnovi je poslao signal satelitu, ali nije dovoljno jak da bi preneo sve podatke potrebne da se dobije lokacija za životinju - objašnjavaju iz "Ocearch".

Stručnjaci veruju da je predajniku nestalo baterije, ali iznenađujuće je da je sistem ponovo izdao podatke o lokaciji. Ove vrste signala, poznate kao z-pings, aktiviraju se kada morski pas probije površinu vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA