≫ 

Kako je izgledao Nazaret u vreme Isusa Hrista: Narod nije voleo Rim, poštovala su se stroga pravila

Novo istraživanje britanskih naučnika

  • 0
Raspeće, veliki petak, Isus Hrist Foto: SPC

Nedavna arheološka otkrića na tlu Izraela pružila su nova saznanja o Nazaretu iz doba kada je, kako se prema hrišćanskoj tradiciji smatra, u tom gradu odrastao Isus Hrist.

Ova istraživanja su dodatno rasvetlila pojedinosti o verskom i političkom okruženju koje je obeležilo Isusovo odrastanje i uticalo na njegova gledišta.

Londonski "Indipendent" navodi da je Nazaret zapravo bio znatno veće naselje nego što se do sada verovalo, a njegovi stanovnici - kojih je, kako tvrde britanski istraživači, bilo i do 1.000 - pridržavali su se veoma konzervativnih verskih shvatanja i bili veoma nenaklonjeni Rimu.

Arheolozi su došli do saznanja da su Jevreji u tadašnjem Nazaretu koristili isključivo predmete koje su smatrali čistim u obrednom smislu, poput keramičkih.

Takođe iz verskih razloga, strogo su poštovali zabranu korišćenja ljudskog izmeta za đubrenje zemljišta.

Poređenja radi, ovakva pravila nisu važila u obližnjem Sepforisu, gde se život odvijao pod jakim uticajem grčke i rimske kulture, što su Nazarećani smatrali opasnim.

Zahvaljujući ovim arheološkim istraživanjima, najvećim ikada sprovedenim u tom području, došlo se i do podatka da su sredinom prvog veka nove ere pobunjenici ispod Nazareta izgradili široku mrežu podzemnih skrovišta i tunela koju su koristili u akcijama protiv rimske vlasti.

- Naše novo istraživanje je preobrazilo arheološko poznavanje Nazareta iz rimskog doba - istakao je rukovodilac projekta, Ken Dark sa univerziteta u Redingu.

Video: Veliki petak se pretvorio u paradu pijanstva

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA