≫ 

Zemljinu orbitu u ovom trenutku preseca 2.000 asteroida: Srećom, ne predstavljaju opasnost

U ovom trenutku postoji dve hiljade asteroida koji presecaju Zemljinu orbitu, ali nijedan zapravo ne predstavlja opsanost za našu planetu

  • 1
asteroid, zemlja, planeta Pixabay.com
asteroid, zemlja, planeta Pixabay.com

Oko dve hiljade asteroida trenutno presecaju Zemljinu orbitu, ali nijedan ne predstavlja opsanost za našu planetu, kaže u razgovoru za Tanjug astronom Branko Simonović, dan nakon što je Asteroid 52768 prošao pored Zemlje na udaljenosti od oko 6 miliona kilometara.

Simonović pojašnjava da postoje asteroidi koji u nekom momentu mogu da se nađe u isto vreme na istom mestu za Zemljom, jer svi zapravo kruže oko Sunca.

- Kada se otkriju ovakvi asteroidi na osnovu praćenja putanskih elemenata mi utvrđujemo kako će izgledati njihovo kretanje u dalekoj budućnosti. Na osnovu tih podataka mi utvrđujemo da li je moguć sudar nekog od tih asteroida sa našom planetom - objašnjava Simonović.

U ovom trenutku postoji dve hiljade asteroida koji presecaju Zemljinu orbitu, ali nijedan zapravo ne predstavlja opsanost za našu planetu, naglašava on.

Asteroid koji je juče prošao pored zemlje bio je udaljen 16 puta više nego što je naša planeta udaljena od Meseca ili na 20 svetlosnih sekundi.

Beograd objekat užarena lopta Užarena lopta na nebu iznad Beograda uznemirila građane Printskrin: Youtube/Nikzaxs

- Imali smo i do sada takve prolaze asteroida pored Zemlje koji su privlačili pažnju i izazivali katastrofične tekstove u medijima - kaže Simonović.

Prema njegovim rečima prečnik asteroida koji se juče mimoišao sa zemljom iznosi 1,5 do 2 kilometra.

- Ta mera prečnika nam je omogućila da ga relativno lako posmatramo. Jedan od najvećih radio teleskopa na svetu Aresibo, poslao je svoj radio plotun ili veoma jak radio signal prema asteroidu koji je juče prošao pored Zemlje. Slično ultrazvuku kojim posmatramo ljudske organe, tako i Aresibo nakon 40 sekundi od kada pošalje radio signal, ima sliku asteroida, samo što je u ovom slučaju predmet posmatranja udaljen preko 6 miliona kilometara - navodi on.

Kaže da su naučnici, između ostalog, saznali da je asteroid koji nas je "promašio" loptastog oblika.

NASA je uoči prolaska asteroida 1998 OR2 objavila da on ne predstavlja pretnju po našu planetu, ali da može mnogo da se nauči tokom proučavanja.

Svemirska agencija smatra objekte koji prolaze na razdaljini od 48 miliona kilometara od naše planete objektima "blizu Zemlje".

Video: Svetleća kolona i noćas nadletela Srbiju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA