Italijani navalili na picu posle mera vlade: Napolitanci samo u jednom danu naručili 60.000

Narudžbina je bilo toliko da su picerije morale da prave listu čekanja

  • 0
Pica Foto: Pixabay

Samo u jedom danu Napolitaci su narucili i pojeli 60.000 pica, nakon što je italijanska vlada, u okviru popuštanja mera zabrane zbog epidemije korona virusa, odobrila da picerije mogu da dostavljaju jelo na kućnu adresu.

Narudžbina je bilo toliko da su picerije morale da prave listu čekanja, a najtraženije su bile pice “Margerita” i “Marinara”, koje su i najjednostavnije po sastavu.

Impresivan rezultat, čak i za Napolitance, utoliko više što je radilo između 30 i 40 odsto ukupnog broja picerija u gradu, pekle su samo one koje su uspele na vreme da dezinfikuju radni prostor posle odluke donesene pre dva dana da je rad picerija ponovo dozvoljen.

Iz Napulja je i vest da je lokalni vlasnik picerije Eriko Porcijo (Errico Porzio) pokrenuo humanitarnu akciju pod nazivom “Jedna korona pica”.

Cilj akcije je da se svaki dan isporuči najmanje 50 pica pojedincima ili porodicama koje nemaju para. Pica, jedno od najpoznatijih svetskih “brzih jela”, bila je jelo siromašnih u južnoj italijanskoj pokrajini Kampanja.

Prema nekim istoričarima pica je rođena još u vreme antickog Rima, kada su vojnicima koji su ratovali za carstvo, davali brašno i još neke namirnice, a oni su se morali sami da se snađu kako da od toga što dobiju naprave jelo.

Testo pice bilo je za njih zamena za posudu, tanjir iz kojeg su jeli. Svetsku slavu pica je stekla u Americi, osamdesetih godina prošlog veka, gde su je italijanski emigranti pravili i prodavali. Osamdesetih godina “kao slavna”, pica se vratila u domovinu.

Picerije su postale omiljeno mesto porodičnog izlaska na ručak, i od prvih najjednostavnijih i po sastojcima najsiromašnijih, lista pica se proširila na više od stotinu. Gotovo svaka italijanska regija ima neku svoju, posebnu picu.

To je jelo koje se jede gotovo svugde u svetu, ali poznavaoci prilika tvrde da onome ko jednom okusi picu u Napulju, nijedna druga mu neće biti dovoljno dobra i ukusna.

Specifičnoist joj daje testo, koje mora biti u isto vreme tanko, hrskavo, ali ne i tvrdo, a sastojci se ili dodaju ili oduzimaju, dajući ukus i kvalitet ovom jelu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA