Skriveni predmeti nađeni u dimnjaku u Aušvicu: Niko ne zna zašto su logoraši čuvali noževe i makaze

Aušvic, jedan od najpoznatijih koncentracionih logora nacista u Drugom svetskom ratu nalazi se na jugu Poljske i bio je epicentar zločina nad Jevrejima

  • 8
Auschwitz Aušvic otkriveni novi predmeti Foto: AFP / Profimedia

Nekoliko desetina predmeta nađeno je skriveno u dimnjaku u jednom bloku ozloglašenog koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj. Noževi, viljuške, makaze i drugi predmeti su među stvarima nađenim u blogu 17 za koji se veruje da je bio namenjen za logoraše koji su se bavili ručnom izradom predmeta.

Nije jasno zašto su zarobljenici sakrili ove predmete, piše BBC.

Aušvic, jedan od najpoznatijih koncentracionih logora nacista u Drugom svetskom ratu nalazi se na jugu Poljske i bio je epicentar zločina nad Jevrejima.

Za nešto više od četiri i po godine, nacisti su ubili najmanje 1,1 milion ljudi u to logoru, a skoro milion su bili Jevreji.

Većina je ubijena u Aušvicu II - Birkenau gde su odvođeni u velike gasne komore.

Austrijski nacionalni fond za žrtve trenutno renovira blok 17 logora, koji se nalazi u glavnom delu Aušvica, i sprema ga za predstojeću izložbu.

Radnici su u aprilu otkrili dimnjak i unutra pronašli predmete.

I dok razlog za skrivanje nije jasan, pretpostavlja se da su predmetu sačuvani kako bi služili za prepravljanje odeće, pa čak i za evenutualno bekstvo ili možda za sukobe za drugim zarobljenicima.

U januaru ove godine obeleženo je 75 godina od oslobađanja Aušvica.

Video: Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Papazjaner

    20. maj 2020 | 20:05

    Zasto ? Pa da bi klali shvabe kad dodje vreme! Inace gora zverstva se danas rade ali sufisticiranija, zvizne bombu na nas, Jemen, Irak,Palestinu, Libiju , Siriju.... Razvali pola grade pobije sirotinju i kad saberes sve u krug da nenabrajam oped ispadne 20 puta vise ubijenih nego u logoru! Sta je razlika? Jer su ih ovde mucili i ubijali! A sad raspale pa neostane nista, sad i onda isti zlikovci!

  • Neko

    20. maj 2020 | 20:02

    Pa kako niko ne zna zašto,napravili śtek,da im se nađe prilikom bekstva i sl

  • Mirjana

    20. maj 2020 | 19:54

    Sve je ovo tuga. Ne ponovilo se nikome. Kako neko moze da podevuje ovsj logor jer je strasno kada dr udje unutra. Svaka mucena dusa se oseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA