≫ 

Otkrivena drevna tajna gladijatora i šta ih je činilo neuništivim: Uz ovo su preživljavali borbe

Rimski gladijatori su preživljavali stravične povrede zahvaljujući super-hrani

  • 0
Koloseum, Rim, italija Koloseum / Foto: Pixabay/Pascal Wiemers

Gladijatori, drevni borci, koji su uveseljavali narod tako što su se međusobno tukli ili su se borili protiv divljih životinja bili su popularniji od samih imperatora, zbog čega se činilo sve da budu održani u životu.

Arheolozi veruju da su mnogi uspeli da prežive stravične povrede i nastave da se bore. U dokumentarcu "Secrets of Pompeii’s Greatest Treasures", objašnjavaju da su se ovi borci, koji su bili čuveni zbog svojih veština i izdržljivosti, pridržavali specijalne dijete. Arheolozi su došli do ovog otkrića nakon analiziranja kostiju drevnih boraca, a rezultati su zapanjili naučnike.

- Zanimljivo je to što smo otkrili, jer kad neko kaže gladijator, svi prvo pomisle na mišićave momke, poput onih iz teretane, koji samo jedu meso - kaže arheolog Betani Hjuz.

Ipak, ispostavilo se da su neuništivi gladijatori vodili zdrav život i da su više bili vegetarijanci koji nisu unosili previše proteina. Najčešće su jeli masnu supu od od luka, šargarepe, pasulja, celera i maslinovog ulja.

Betani objašnjava da je ovo jelo omogućilo gladijatorima da imaju manji sloj masti oko mišića i organa da bi protivnici sekli i da im je upravo to pomoglo da prežive.

- Taj, da kažemo, paprikaš, bio je kao super-hrana za gladijatore i bio im je jako potreban. Nekad su znali da se bore i po pet dana - objašnjava Hjuz.

Video: Koloseum otvoren posle više od tri meseca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA