≫ 

Ispovest Marije iz Malte, gde je abortus zabranjen i kod silovanja, incesta, abnormalnosti fetusa

Abortus se tretira kao krivično delo i u slučaju icesta, silovanja, abnormalnosti fetusa

  • 4
Ginekolog, ultrazvuk, trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Medicinska sestra koja je Mariji saopštila da je trudna, mislila je da nosi lepe vesti. Kritikovala ju je što nije počela da pije vitamine, a u sedmoj je nedelji, i poslala ju je kući. Marija je bila očajna. Još ranije je pokušala da prekine trudnoću.

Šest dana pre nego što je otišla kod lekara uzela je tablete koje je poručila onlajn, a trebalo je da izazovu pobačaj. Međutim, pošto je imala teške jutarnje mučnine, povratila je jednu od dve pilule. Ipak se ponadala da je dejstvo već počelo, piše Gardijan.

Nakon druge pilule je nekoliko dana imala krvarenja, i onda je otišla u bolnicu da vidi da li je pobacila.

Medicinskoj sestri nije smela da kaže šta je učinila jer je na Malti abortus zabranjen u svim slučajevima - čak i u slučaju silovanja, incesta, abnormalnosti kod fetusa i opasnosti po zdravlje majke.

Nakon što je saznala da je i dalje trudna, Marija (lažno ime) je kupila avionsku kartu za London. Ceo put ju je koštao 1.500 evra, što je njena mesečna plata, a troškove je podelila sa dečkom. Da se to desilo mesec dana kasnije, zbog koronavirusa Marija ne bi mogla da napusti ostrvo.

Da nije uspela da se izvuče pre zatvaranja granica kazala je da misli da bi već bila mrtva, navela da bi se pre odlučila na samoubistvo nego na iznošenje neželjene trudnoće.

- Kada sam videla taj pozitivni test, bila sam toliko uplašena. Kad ne mislite "pravilno", nemate gde - objasnila je kako vidi svoju situaciju.

Inače, na Malti je i kupovina pilula koje izazivaju pobačaj krivično delo.

Korona je pogoršala situaciju

Mreža podrške za abortus je organizacija koja pomaže ženama sa Malte, Gibraltara i iz Poljske da odu u zemlje sa liberalnijim zakonima. Zabeležili su dramatičan porast poziva za pomoć otkako su granice Malte zatvorene u martu.

Ova mreža trenutno preporučuje ženama čija trudnoća ima manje od 12 nedelja da poruče pilulu onlajn sa određenih stranica (Women on Web i Women Help Women), koje najčešće besplatno šalju pilule.

Prema informacijama do kojih je došao Gardijan, broj porudžbina ove pilule porastao je tri puta.

- Žene koje bi inače otputovale kako bi izvršile abortus, sada moraju da kupuju pilule i da postaju kriminalci - kaže aktivistkinja Lara Dimitrijević.

Po malteškom zakonu, svako ko zatraži pomoć u prekidu trudnoće ili u tome pomogne, može da bude osuđen na tri godine zatvora.

Neodobravanje porodica

Šarmejn je 2011. godine otputovala u Britaniju sa Malte kako bi prekinula trudnoću. Maltu opisuje kao "Irsku na steroidima", u smislu da je mala zemlja, svi su povezani i teško je napustiti je.

- Kada bi moj otac saznao za abortus, odrekao bi me se - rekla je Šarmejn.

Marija nikome osim svog dečka nije rekla za abortus: "Ovde, čak i ako samo kažete da se slažete sa pravom na abortus, skreću pogled sa vas".

Čak su i studenti protiv abortusa, a deci se i dalje prikazuje film "Tihi vrisak" (protiv abortusa) iz 1984. kao deo seksualne edukacije.

Malta će svoje granice otvoriti 1. jula, međutim, zemlje koje su najčešća destinacija za prekid trudnoće - Britanija, Holandija, Španija i Belgija, i dalje neće biti otvorene za njih.

Video: Pet trudnica rodilo blizance noćas u KC Vojvodina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ivana

    13. jun 2020 | 21:45

    I sta sad,treba da je zalim?Jedino ne podrzavam ovo da kad fetus nije u redu i dalje mora da se zadrzi trudnoca,sto se tice silovanja verujem da zene se sede i cekaju da vide da li ce da budu trudne,nego kupe pilulu za dan posle da sprece zacece,a sto se tice zena koje ociste zdravo dete malo je 3 godine zatvora,ali 30 godina bi bilo ok.I ja sam zensko,nikad mi se nije desila nezeljena trudnoca,koristim kontracepciju redovno i nemam bas nikakvo opravdanje za prekid zdrave trudnoce.Ovo je 21.vek,kontracepcija je dostupna svima,tako da manite izgovore:imam vec dvoje/troje dece ili nemam posao ili ovo nije ozbiljna veza ili ne odgovara mi sada...To su razlozi za kontracepciju,ne za abortus!

  • kraljevo

    13. jun 2020 | 22:27

    Znaj nisi naisla na muza koji nece nista od svih zastita a nece ni trudnocu odmah kaze nije njegovo pa zato pricas gluposti svak ima pravo da rodi koliko hoce a ne da mu neko odreduje broj dece ti sto pricaju obicno imaju jedno ili nijedno to je stvar svakog pojedinca da bira a me tamo nekog da mu naredi da rada decu da gladuju ili prose da prezive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA