• 0

"Karfiol" koji ujeda: Neuhvatljivo stvorenje primećeno samo tri puta u istoriji

Meduza koju su ronioci primetili izgledala je dugačka između 45 i 50 centimetara

  • 0

Neobična ružičasta vrsta meduze poznata pod nazivom Drimonema dalmatinum, za koju Dejli Star tvrdi da je u istoriji ranije primećena samo tri puta, nedavno je viđena u Tršćanskom zalivu, kraj obale Italije.

Neuhvatljivu meduzu prvi put je primetio nemački prirodnjak još u 19. veku, a od tada je viđena još samo dva puta - jednom 1945, a potom 2014. godine, prenosi Sputnjik.

Vodeno stvorenje, poznato i kao "Karfiol koji ujeda", ronioci su navodno snimili 10. juna, a portparol Biosfernog rezervata Miramare opisao je susret kao "zaista izuzetan".

- Drimonema je prvi put viđena kod obale Dalmacije 1880. godine od strane nemačkog prorodnjaka Ernsta Hekla, a viđena je i 1945. godine. Potom ju je jedan od naših istraživača 2014. godine primetio u Tršćanskom zalivu - rekao je.

Meduza koju su ronioci primetili izgledala je dugačka između 45 i 50 centimetara.

Istraživači napominju da bi osoba koja se susretne sa takvim bićem trebalo sebe da smatra „vrlo privilegovanom“, ali bi takođe trebalo i da se udalji velikom brzinom.

Video: U čistoj vodi praznih kanala u Veneciji usnimljena je meduza

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima