≫ 

Borba sa somom kod Velike Kladuše: Rečnu grdosiju upecao na pileću džigericu, trojica vadila ulov

Pehlić uz pomoć dvojice ribolovaca jedva izvukao grdosiju iz vode

  • 3
Som Foto: Pixabay.com

Ribolovac Mensudin Pehlić, iz sela Trnovi nadomak Velike Kladuše, ulovio je na reci Glini, koja protiče kroz pomenuto mesto pravu gradosiju, soma kapitalca teškog čak 45 kilograma i dugačkog 117 centimetara.

Pehlić za Nezavisne kaže kako je nedavno, na identičnoj lokaciji koju ne želi da otkrije, upecao još dva kapitalna soma, od kojih je jedan bio težak 37, a drugi 10 kilograma, te ih potom pustio natrag u reku.

Kaže kako mu je u izvlačenju ove rečne nemani pomogao kolega Enis Okić, s kojima je skupa bio u ribolovu, i još jedan ribolovac koji se našao u blizini.

- Jedva smo ga nas trojica nekako savladali za šta nam je trebalo oko sat vremena. Neopisiv je osećaj kada pobediš toliku ribu i to se ne može rečima opisati, ovo je san svakog pravog ribolovca. Još ne mogu da verujem da sam sa prijateljima uspeo da pobedim takvu neman. Nemam novca da ga prepariram, pa ću ga podeliti komšijama i prijateljima – kaže Pehlić.

On je još objasnio da se ova rečna grdosija upecala na pileću džigericu. Inače, som je najveća rečna riba kod nas. Naseljava reke i jezera, voli mirna i duboka mesta zaštićena panjevima i granama.

Jede svašta, a glavnu hranu mu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje slete na vodu.  Problem soma je loš vid, te hranu više nalazi pipanjem i izuzetno je osetljiv i na najmanju vibraciju u vodi.

Veliki somovi su toliko snažni da se dešava da čovek nema dovoljno snage da ga izvuče na obalu, zbog čega je često jedino rešenje za ribara da ga pusti na slobodu.

Video: Otišao je na pecanje da se relaksira, o onda se stvar otela kontroli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA