≫ 

Kriza sa korona virusom promenila navike pacova: Počeli da jedu jedni druge, naučnici zapanjeni

Zabrane rada za restorane tokom pandemije, posebno tokom marta, uzrokovale su veliki poremećaj u lancu snabdevanja hranom za pacove

  • 2
pacov Foto: Pixabay.com

Ljudi nisu jedini čiji je život poremetila pandemija korona virusa. Milioni pacova koji žive ispod ulica velikih američkih gradova osetili su da se i njihov svet okrenuo naopako, a rezultati mogu biti nasilni. Kad su vremena ‘dobra’, pacovi se svakodnevno nastanjuju u podzemnim, kanalizacionim i podrumskim prostorijama.

Javljaju se uglavnom noću kako bi se gostili sa znatnim količinama hrane preostale iz lokalnih restorana. U gradu poput Njujorka, koji je od 2018. imao oko 27.000 restorana, to predstavlja znatnu količinu hrane, dovoljnom za "izdržavanje" oko dva miliona pacova, što je treća najveća populacija pacova u SAD, nakon Čikaga i Los Anđelesa.

Zabrane rada za restorane tokom pandemije, posebno tokom marta, uzrokovale su veliki poremećaj u lancu snabdevanja hranom za pacove. Više nije bilo restorana koji su na pločnik bacali ostatke hamburgera, kriške pice ili suši u tankim, plastičnim vrećama za smeće kroz koje pacovi lako prodiru svojim sekutićima za koje se zna da mogu da pregrizu metal, beton ili ciglu.

Proteklih meseci ova stvorenja izlaze na ulice usred bela dana a takvo ponašanje je začudilo i stručnjake.

- Nismo shvatali da su toliko zavisni o našem smeću za opstanak, a pandemija je dokazala koliko zavise od nas – kaže Bobi Korigan, urbani rodentolog i savetnik za suzbijanje štetočina koji je dizajnirao programe za kontrolu glodara za Ministarstvo zdravlja i mentalnu higijenu Njujorka.

U Čikagu gomile pacova, koji obično ne putuju više od 45 metara izvan svojih jazbina, odlaze sve dalje kako bi potražili svoj sledeći obrok. U Nju Orleansu, pacovi su primećeni kako besno izlaze na otvorene i prazne ulice tražeći hranu. Midtaun Menhetn, područje Njujorka koje inače užurbano živi s ljudima, danas su okupirale vojske očajnih pacova, koje pretresaju kese za smeće. U maju su centri za kontrolu i sprečavanje bolesti upozorili da pacovi postaju sve agresivniji u svom lovu na hranu, jer restorani širom SAD ostaju zatvoreni.

Pacovi obično žive u čoporima od desetak ili više, a predvodi ih alfa pacov koji je veći, jači i brži od sledbenika. Svaki čopor uspostavlja teritorijalne navike hranjenja koje obično svode konflikt na minimum. Sad kad pacovi tragaju nadaleko za novim izvorima hrane, sukobljavali su se sve češće i češće i to nasilno, pribegavajući kanibalizmu.

Video: Gledajte i verujte: Vama se gade, a on osim četiri pacova nema nikoga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA