Fotografija mrtvačkih prstiju je obišla ceo svet: Hteo sam da pozovem policiju, ali bih se obrukao

Gljiva „prsti mrtvaca“ pojavljuje se tokom cele godine obično u podnožju panjeva bukve, a povremeno i na drugim delovima tvrdih stabala

  • 1
xylaria polymorpha, gljiva mrtvački prsti Gljiva "mrtvački prst" Foto: Wikipedia/Paffka

U grupi na Fejsbuku u kojoj ljubitelji gljiva razmenjuju fotografije raznih vrsta koje su pronašli, mnoge je iznenadila fotografija jedne specifične vrste - gljive koja se zove „mrtvački prst“.

U grupi na Fejsbuku "Mushroomcore", koja ima gotovo 30.000 članova, ljubitelji prirode dele fotografije i priče o gljivama koje su pronašli, a neke vrste gljiva iznenadile su čak i neke njihove najveće poznavaoce. Jedna od njih je gljiva koja se naziva „mrtvački prst ili prsti mrtvaca“ (Xylaria polymorpha), jer - kad naletite na nju pored nekog drveta u prirodi - neverovatno podseća na šaku zakopanog leša koja viri iz zemlje!

Regan Danijels iz savezne američke države Severne Karoline u junu je objavio nekoliko fotografija ove gljive, napisavši kako je nekada mislio da nije reč o gljivi, već o ukrasima iz Noći veštica koje je neko bacio. Fotografije su odmah postale viralne, a nekoliko ljudi je čak u komentarima napisalo da misle da su lažne, piše "Sputnik".

Danijels, ipak, napominje da nisu. On tvrdi da ih je našao u regiji Zapadna Severna Karolina, u parku u kojem često boravi.

- Šetnja tim područjem je jako lepa. To područje je pored reke koju okružuje prekrasan krajolik - rekao je on za portal Bored Panda.

Gljiva koju je otkrio rasla je iz panja okruženog drugim panjevima i gljivama, na zabačenom mestu, pa nije ni čudno što je ostala netaknuta.

„Da sam vidio nešto slično, odjurio bih glavom bez obzira i pozvao policiju“, stoji u jednom od komentara ispod fotografija, koje zaista podsećaju na mesto zločina.

Gljiva „prsti mrtvaca“ pojavljuje se tokom cele godine obično u podnožju panjeva bukve, a povremeno i na drugim delovima tvrdih stabala. Obično raste u grozdovima od tri do šest „prstiju“, koji su često savijeni, pa ostavljaju utisak potamnelih zglobova zahvaćenih artritisom.

To je prilično česta vrsta gljiva u Velikoj Britaniji i Irskoj, a može da se nađe i u  kontinentalnoj Evropi i u mnogim delovima Severne Amerike. Gljiva se ne smatra jestivom, ali verovatno nikome ko naleti na prizor „mrtvačke ruke“ ne bi ni palo na pamet da je stavi u usta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirce

    12. jul 2020 | 14:24

    Ima ih na jugu Srbije u raznim oblicima sto mu i kaze samo latinsko ime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA