Rimski artefakti pronađeni u prodavnici morske hrane, inspektori ostali u šoku

- Amfore su možda ukradene sa nekog broda koji je potonuo - kažu u Civilnoj straži

  • 0

Službenici koji su obavljali rutinsku inspekciju prodavnice smrznute morske hrane u Španiji iznenadili su se kada su pronašli drevne artefakte koji ukrašavaju prostorije.

Vlasnikov sin pronašao je, naime, te predmete tokom ribolova, prenosi BBC pozivajući se na lokalne medije. Veruje se da 13 amfora potiče iz 1. veka nove ere, a pronađeni su i sidro iz 18. veka i ploča od krečnjaka. Vlasnik prodavnice u Alikanteu i njegov sin trenutno su pod istragom.

- Amfore su možda ukradene sa nekog broda koji je potonuo, što znači da su zaštićeni kao predmeti podvodne arheologije - navodi se u saopštenju Civilne straže.

Artefakti su u međuvremenu premešteni u pomorski muzej u Santa Poli, gde će im biti utvrđena starost.

Amfore su se koristile za prevoz ulja, vina ili ribljeg sosa, a smatra se da je jedna od posuda posebno retka i dragocena. Na ploči je bila napisana reč "este", što na španskom znači "istok".

Otac i sin mogli bi se suočiti sa optužbama za "zločine protiv istorijske baštine", kao i za sticanje ili posedovanje predmeta sumnjivog ili ilegalnog porekla, prenosi BBC.

Video: U manastiru Žiča otkrivena ploča iz 16. veka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA