≫ 

Rešena misterija "brodova duhova": Isplivali na obalu Japana, na nekima bili leševi. Kina je kriva?

Godinama su istraživači pokušavali da razotkriju misteriju ovih "brodova duhova", a novu teoriju o uzrocima ove pojave iznela je neprofitna organizacija "Global fišing voč"

  • 0

Tokom proteklih pet godina više od 500 severnokorejskih brodova pojavilo se na obali u Japanu, a na nekima su bili i leševi. Istraživači za ove "brodove duhove" krive Kinu.

Prošlog decembra na obali ostrva Sado pronađen je brod sa dve ljudske glave i raspadnutim delovima tela pet drugih osoba.

U pogledu učestalosti ovakvih slučajeva, 2017. godina bila je bez presedana - tada je na japanskim obalama pronađeno više od stotinu takvih "brodova duhova", kao i 35 tela preminulih ribara, a neki krugovi u Japanu objašnjenje su pronašli u meteorološkim prilikama na moru ili dotrajalosti severnokorejske ribarske flote.

Godinama su istraživači pokušavali da razotkriju misteriju ovih "brodova duhova", a novu teoriju o uzrocima ove pojave iznela je neprofitna organizacija "Global fišing voč",

Naime, nova istraga, kako prenosi CNN, otkrila je da iza svega stoji delovanje kineskih ribarskih flota.

Analizirajući satelitske podatke o pomorskom saobraćaju u severoistočnoj Aziji, ta organizacija je utvrdila da su tokom 2017. i 2018. godine stotine kineskih ribarskih brodova ilegalno lovile u vodama nedaleko od severnokorejske obale.

Kineski brodovi su time sa tog područja u teritorijalne vode Rusije i Japana potisnuli severnokorejske brodove, koji su neadekvatni za dugu plovidbu, što je za mnoge ribare bilo fatalno.

Severnokorejski brodovi Japan Printskrin: Ruptly

U izveštaju se tvrdi da su ovi ilegalni čamci naterali očajne severnokorejske ribolovce da putuju dalje na more, rizikujući svoje živote u nesigurnim čamcima, a ponekad su ih snažni talasi bacali u more, gde su nestali.

Japanska obalska straža kaže da je više od 50 državljana Severne Koreje more izbacilo na plaže u poslednje dve godine.

Međunarodnim sankcijama koje su Ujedinjene nacije uvele protiv Pjongjanga, od 2017. godine zabranjeni su ribolov u severnokorejskim vodama i kupoprodaja ulovljene severnokorejske ribe, ali to očigledno nije bilo prepreka za ukupno oko 1.600 kineskih brodova koji su u tim vodama lovili ribu 2017. i 2018. godine.

Po tvrdnjama "Global fišing voča", procenjuje se da je tokom te dve godine ukupan kineski ulov pacifičke leteće lignje bio vredan više od 440 miliona dolara, a sada se čini da je ustupanjem ribolovnih prava inostranim kompanijama - verovatno kineskim - Severna Koreja uspela da nadoknadi deo dobiti izgubljene zbog sankcija UN.

Prema jednom izveštaju UN, kršeći sankcije, Severna Koreja je 2018. godine na taj način zaradila iznos koji se procenjuje na 120 miliona dolara, dok je pre uvođenja embarga prihod Pjongjanga od ribolova bio procenjivan na oko 300 miliona dolara godišnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA