• 6

Neverovatno otkriće kanadskih naučnika: I dinosaurusi obolevali od raka

Malformacija je manifestacija osteosarkoma, agresivnog karcinoma kosti, zbog čega je ovaj sentrosaurus koji je živeo pre 76 miliona godina prvi poznati primer dinosaurusa obolelog od malignog karcinoma

  • 6
dinosaurus

Pixabay.com

Kada su naučnici prvi put iskopali fosile dinosaurusa zvanog sentrosaurus u kanadskoj provinciji Alberta 1989. godine, primetili su lošu i nepravilnu kost noge i pomislili da je tako zarasla.

Međutim, novo ispitivanje pokazuje nešto drugačije, saopštili su naučnici. Malformacija je manifestacija osteosarkoma, agresivnog karcinoma kosti, zbog čega je ovaj sentrosaurus koji je živeo pre 76 miliona godina prvi poznati primer dinosaurusa obolelog od malignog karcinoma, prenosi Rojters.

Dug oko šest metara, sentrosaurus je bio četvoronožni kljunasti dinosaurus biljojed koji je imao dugačak rog iznad nosa i koštana pera iznad vrata sa dva manja kukasta roga.

Paleontolog Dejvid Evans iz Kraljevskog muzeja Ontario u Torontu rekao je da je kost potkolenice ovog sentrosaurusa imala ogromni tumor "veći od jabuke".

Ovo neverovatno otkriće pokazuje da, bez obzira na to koliko su neki dinosaurusi izgledali snažno, na njih su uticale mnoge bolesti koje imamo i danas i kod životinja i kod ljudi, uključujući i rak.

Budući da se većina tumora javlja u mekom tkivu koje se ne fosilizira lako, u evidenciji fosila ima malo dokaza o kanceru.

Video: Bračni par pingvina prošetao među dinosaurusima, pa su pobegli glavom bez obzira

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima