≫ 

Dve velike sante leda na Arktiku u potpunosti nestale: Nastale pre oko 5.000 godina

Veća santa je imala površinu od 3 kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju zbog globalnog otopljavanja

  • 3
Arktik, otapanje leda

Foto: Tanjug/AP

Novi satelitski snimci NASA pokazali su da su dve velike sante leda u kanadskom zalivu Svetog Patrika u potpunosti nestale.

Veća santa je imala površinu od 3 kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju zbog globalnog otopljavanja.

Naučnici su procenili da su sante nastale pre oko 5.000 godina i da su u periodu od 16. do 19. veka, u razdoblju poznatom kao "malo ledeno doba", bile znatno veće, preneo je CNN.

Od 2015. godine ove dve sante su počele ubrzano da se tope, pa je bilo izvesno da će nestati u skorijoj budućnosti, ali Mark Sirizi, iz Nacionalnog centra za proučavanje snega i leda, kaže da je ipak iznenađen da su nestale znatno brže nego što je predviđeno.

- Jednostavno, na Zemlji je previše toplo - rekao je Sirizi i dodao da je nestanak dve sante iz zaliva Svetog Patrika ozbiljno upozorenje na to šta se dešava na Arktiku.

Video: Ni Gospodar prstenova, ni Igra prestola: Kulu od leda podigla je priroda

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Čiča

    6. avgust 2020 | 07:51

    Jedino rešenje je smanjiti populaciju. 🤭

  • Vanste

    6. avgust 2020 | 09:09

    Da ne samo populaciju već. I auto industriju štetni gasovi ubiše nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA