• 0

Kiparski grad duhova biće otvoren za posetioce posle 50 godina: Turci imaju veliki plan obnove

, Telegraf

Mediteransko ostrvo Kipar podeljeno je na dva dela 1974. godine, kada je državni udar podržan od strane grčke vlade dočekan vojnom invazijom Turske, podelivši zemlju na turski sever i grčki jug

  • 0
Varosha, Cyprus

Foto: Shutterstock

Severni Kipar kaže da će uskoro ponovo otvoriti napušteni kvart Varoša, nekada popularno turističko letovalište koje je postalo "grad duhova" nakon turske invazije na ostrvo pre više decenija.

Mediteransko ostrvo Kipar podeljeno je na dva dela 1974. godine, kada je državni udar podržan od strane grčke vlade dočekan vojnom invazijom Turske, podelivši zemlju na turski sever i grčki jug.

Nekada popularno letovalište je godinama napušteno. Ulaz u taj prostor je i dalje zabranjen za javnost.

Ipakm sada Ersin Tatar, premijer samoproglašene Turske Republike Severni Kipar (TRNC) najavio je ponovno otvaranje grada, koji se nekada mogao pohvaliti sa više od 12.000 hotelskih soba, a u njemu je živelo 25.000 ljudi, piše CNN.

Varosha, Cyprus

Foto: Shutterstock

"Promena plime"

- U ovom trenutku smo blizu tačke početka procesa ponovnog otvaranja - rekao je Tatar, a prenosi TRT.

On je rekao da je potrebno doneti određene propise, a kako se bliže izbori, ti planovi bi mogli da budu odgođeni. Ipak, optimista je.

- Po mom mišljenju, sve je spremno. Plima se promenila i nova stranica je okrenuta - dodao je Tatar, govoreći o distriktu nazivajući ga njegovim tuskim imenom.

- Maraš je na teritoriji TRNC. Niko ga ne može uzeti od nas. Mi nastavljamo našim uspešnim putem - rekao je on iako nije precizirao nikakav datum za otvaranje.

Video: Tombola u vreme korone igra se ovako a da se ne zarazite

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima