Pacijenta doktori odveli do plaže posle 2 meseca na intenzivnoj zbog korone: Ovo je njegova reakcija

Doktori prate kako kratki izlasci napolje utiču na oporavak pacijenata obolelih od korona virusa, a koji su veliki period proveli na intenzivnoj nezi

  • 2
Pacijent Španija Barselona korona virus more Foto: Tanjug/AP

Posle dva meseca ležanja na intenzivnoj nezi zbog korona virusa u bolnici u Barseloni, Francisko Pako Espanja najzad je udahnuo sveži, morski vazduh i uživao u pogledu na Mediteran, nakon što su ga doktori izveli do plaže.

Njegovo sećanje na poslednjih nekoliko meseci je maglovito - nakon što je oboleo od korona virusa, većinu vremena proveo je prikačen na cev ili pod sedativima.

- Odjednom sam se probudio okružen zidovima, prekriven ćebadima i pitao sam se šta tražim ovde - rekao je iz bolničkog kreveta dok ga je osoblje guralo ka plaži.

Doktori prate kako kratki izlasci napolje utiču na oporavak pacijenata obolelih od korona virusa, a koji su veliki period proveli na intenzivnoj nezi, prenosi Juronjuz.

Kratak put definitivno je popravio Franciskovo raspoloženje.

- Nekada sam se osećao prilično loše, noći su bile teške. Sada mi je dozvoljeno da izađem napolje. Kada bi mi sledeće dozvolili da popijem pivo u kafeteriji u bolnici, to bi mi bilo dovoljno - rekao je Španac.

Nakon ovog izlaska doktori su dobili dokaz da je pacijentu odmah bolje.

- Govorimo o pacijentima koji dugo nisu videli dnevnu svetlost - odjednom su izašli, udahnuli svež vazduh i videli svetlost. Njihovo raspoloženje se puno promenilo - rekla je medicinska sestra.

Studija je deo programa za "humanizaciju" jedinica intenzivne nege, sa kojim je grupa eksperimentisala dve godine pre nego što je pandemija koronavirusa pogodila Španiju.

Praksa je ponovo uvedena početkom jula, a tim želi da vidi kako utiče na pacijente obolele od korone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA