Admir izumeo pokretnog ležećeg policajca: "Ovo je dokaz da Nemci 10 godina kasne za pameću iz BiH"

Pored toga, Pozderović je osmislio naočare za vožnju po noći, ali i gume sa pomičnim čepovima i član je MENSE

  • 2
Ležeći policajac Nemačka Printskrin: Youtube/WELT Nachrichtensender

Admir Pozderović  iz Goražda je davne 2007. godine dobio zlatnu medalju u Strazburu za patent pomičnog "ležećeg policajca". Njegov izum u praksi je realizovan poslednih godina u Nemačkoj.

Iako osim medalje koja mu krasi vitrine nije imao nikakve koristi od svog izuma, Admir Pozderović je srećan da je našao stvarnu primenu. U šali kaže to je dokaz da Nemci 10-ak godina kasne za pameću iz BiH.

Grad Hanau postavio je automatske ležeće policajce.

- To je jedan od problema s kojima nažalost živimo u BiH. Mi smo društvo koje kao da se plaši biti prvi u nečemu. Strah nas je šta će nam drugi reći, pa nekako uvek čekamo da prepisujemo stvari od drugih. Zbog toga moj patent nije mogao da doživi primenu u BiH, a ja svoje patente nikada nisam štitio, bili su dostupni javnosti i drago mi je da se jedan od njih primenio u praksi - kaže Pozderović za portal LikeStory.

Naravno, ležeći policajci koji su postavljeni u Nemačkoj su tehnološki napredniji, jer je Pozderović svoj prilagodio tadašnjim tehničkim mogućnostima, ali princip je isti.

Radar meri brzinu kojom se vozilo približava mestu gde je ležeći policajac.Ukoliko se vozilo kreće u okviru ograničenja ležeći policajac se spušta.

- Bilo je to vreme kada su se masovno u BiH postavljali ležeći policajci. Gledao sam muke vozača, posebno onih koji voze niže automobile da savladaju prepreku na putu a da ne ogrebu vozilo. Moje mišljenje je oduvek bilo da savesni vozači ne treba da imaju nepotrebne prepreke, s druge strane oni koji svojom vožnjom ugrožavaju sigurnost drugih i treba da oštete automobil zbog načina vožnje. Uz to nema potrebe da savesni vozač recimo usred noći mora da prelazi preko ležećeg policajca - govori Pozderović.

Osim ove dobio je još dve zlatne medalje za inovacije i jednu bronzanu medalju. Osmislio je naočare za vožnju po noći, ali i gume sa pomičnim čepovima kako bi se izbeglo korišćenje lanaca po snegu.

Patente nije štitio, preskupo je, a smatra da je najveća nagrada kada oni mogu koristiti široj zajednici.

- Imao sam veb stranicu na kojoj je sve što sam radio bilo dostupno i slobodno za korišćenje - kaže Pozderović i vraća se na početak priče, strah od napretka u BiH. Kaže i u vreme kada je bio ministar u BPK Goražde često je od saradnika za neka "inovativna" rešenja čuo pitanje "a gde si to video"?

- Zar je važno ima li to negde, oceniš da li je dobro, ili nije i radiš - priča Pozderović.

Ljubav prema inovacijama ostala je iz srednje škole

Završio je elektrotehničku školu, koja je prema njegovom mišljenju danas u ravni sa magistraturom, što ukazuje i na neophodnost reformi u obrazovanju. Rat i život posle su ga odveli u drugom pravcu. Diplomirao je odbranu i zaštitu, a magistrirao ekonomiju.

Uz to Pozderović je i član MENSE, organizacije koja okuplja ljude čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte populacije.

O tome Admir ne priča puno, ali rezultati na testovima su ga svrstali u gornju polovinu članova MENSA.

Admir spada u ljude sa IQ iznad 165, što se u BiH, a posebno manjim sredinama češće pokazalo kao teret, a ne prednost.

Političari se najviše boje znanja, pa je Admir dugo vremena nakon što je prestao biti član kantonalne vlade bio na evidenciji nezaposlenih osoba u Goraždu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vule

    6. septembar 2020 | 13:50

    Lepa I zanimljiva prica. Cestitam Admiru.

  • Dejan 6

    6. septembar 2020 | 20:27

    Ne lupajte gluposti. Takav policajac u Švedskoj postoji više od 15 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA