Posle 42 dana ulovljen meda "leptirić", grdosija od 182 kg: Bežao 2 puta, smršao tokom jurnjave

Meda, kodno ime M49, veoma je poznat u Italiji, iz milja ga zovu "leptirić", a grdosija koja je teška 182 kilograma smršala je u izbeglistvu, kažu stručnjaci koji su ga pregledali nakon sto je ponovo ulovljen

  • 1
Grizli, medved

Foto: Tanjug/AP

Posle 42 dana bekstva u planinama severne italijanske pokrajine Trento ulovljen je medved koji je u samo godinu dana uspeo dva puta da pobegne iz zatočeništva.

Meda, kodno ime M49, veoma je poznat u Italiji, iz milja ga zovu "leptirić", a grdosija koja je teška 182 kilograma smršala je u izbeglištvu, kažu stručnjaci koji su ga pregledali nakon sto je ponovo ulovljen.

Predsednik provincije Trento je o ulovu odmah izvestio resornog ministra Serdza Kostu.

- Za nas je medino bekstvo završeno - kaže predsednik regije.

Svi mediji izveštavaju o kraju bekstva mede koji je dva puta uspeo da pobegne iz zarobljeništva uprkos žičanoj ogradi, pod strujnim naponom, visokoj četiri metra.

Štampa o "leptiriću" objavljuje poetske članke, a na društvenim mrežama medini obožavatelji pišu tužne pozdrave, zameraju državi koja ga ne pušta da živi slobodno, organizuju grupe podrške i pokreću peticije za oslobađanje "leptirića".

Dok je bio u zarobljeništvu "leptiriću" su stavili radio-ogrlicu da bi se moglo pratiti njegovo kretanje, ali, jednom na slobodi, medo je uspeo da je skine, pa je 42 dana uživao potpunu slobodu.

Njegovo hvatanje je bilo teško, tvrde lovci koji su ga uhvatili prateći jasne tragove koje je ostavljao iza sebe: ostatke ubijenih zivotinja koje je krao iz seoskih torova.

- Na delu je ekstremni čin progona nesretne životinje, simbola biološke raznolikosti, slobode i prirode. Medveda koji nikada nije bio kriv za bilo kakav čin agresije na ljude, ali je postao element političke igre protiv njegove volje. Nastavićemo borbu za oslobađanje M49 - piše u saopstenju Nacionalnog tela za zaštitu životinja.

Oni traže od italijanskog ministra za okolonu Serdza Koste "hitnu intervenciju u korist mede" i najavljuju da će tražiti pomoć i od Evrposke Unije.

A ministar Kosta je, nakon drugog medinog bekstva napisao na svom fejsbuk profilu:

- Moj stav ostaje isti: svaka životinja mora biti slobodna,živeti u skladu s svojom prirodom. Leptirić nikada nikome nije naštetio, samo je napravio materijalnu štetu koja se lako moze nadoknaditi. Tražimo da ga ne zaključaju. Leptirić mora živeti - rekao je.

Video: Šta radiš tu, majstore: Meče zalutalo u stambenu zgradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA