≫ 

"Brate, medo, drži se hrabro": Medved već tri puta bežao iz utočišta, sad mu traže novi dom

Nakon zadnjeg bekstva "leptirić" je uspeo da se oslobodi i radio-ogrlice, koja je omogućavala da bude praćen

  • 2
Medved Foto: Pixabay
Medved Foto: Pixabay

Priča o medvedu koga Italijani od milja zovu "Leptirić" nije završena njegovim hvatanjem, pre sedam dana. Meda, čije je tehničko ime M49, postao je poznat nakon što je uspeo da u godinu i po dana tri puta pobegne iz dobro obezbeđenog parka ograđenog žicom visokom četiri metra i pod strujnim naponom, gde je bio zatvoren, jer je napadao stada i činio štetu po planinskim selima.

"Leptirić" je uhvaćen 7. septembra i dopremljen u ograđeni prostor, u provinciji Trento, gde bi trebalo da provede ostatak zivota.

Problem se pojavio jer u prostoru gde treba smestiti "Leptirića" već borave druga tri medveda, pa je po pravilima, prostor tesan za četiri velike životinje.

I sada se traži adekvatan smeštaj za "Leptirića".

Ministar za okolinu, koji je veliki obožavatelj "Leptirića", Serđo Kosta, izjavio je da ga boli saznanje da je M49 zatvoren u kavezu.

- Dok je mesecima lutao slobodan po planinama nije napadao ljude, tražio je hranu, što je i prirodno, možda bismo mu mogli ponovo staviti radio-ogrlicu i pustiti ga u prirodu - izjavio je ministar Kosta.

Nakon zadnjeg bekstva "leptirić" je uspeo da se oslobodi i radio-ogrlice, koja je omogućavala da bude praćen.

Da bi medvedu našli odgovarajući smeštaj, ministar Kosta je pisao predsednicima tri italijanske severne regije Veneto, Lombardija i Friuli-Venezija Dzulija, tražeći da "leptirića" prime na svoju teritoriju, ali su ovi glatko odbili, pa je meda uspeo-ni kriv ni dužan- da zavadi severne italijanske provincjie i ministra.

U Italiji je mrki medved zaštićena zivotinja, osamdesetih godina je bio na granici istrebljena, a onda je uz evropske fondove pokrenut projekat pod nazivom "Lajf Ursus", čiji je cilj bio da se u prirodna staništa mrkog medveda ponovo nasele ove zivotinje.

Primerci mrkog medveda su čak dopremljeni iz Slovenije, kako bi se omogućio rasplod.

A u toku rata u bivšoj Jugoslaviji, zabelezeno je da su mrki medvedi, za koje su balkanske planine prirodno stanište, bežali od rata i povlačili se prema Sloveniji, Austriji i Italiji.

Mrki medved je u Italiji zaštičena vrsta, a samo za one primerke koji napadnu ljude, vlasti izdaju dozvolu da budu ubijeni.

I dok traje prepiska i ubedzivanje ko ce primiti “Leptirica” i obezbediti mu na svojoj teritoriji adekvatan zivot, ne smanjuje se kampanja brojnih drustava za zastitu zivotinja.

Animalisti sa dronovima nadgledaju prostor gđe je medo zatvoren da bi se uverili da je sve u redu, pokrenuli su peticije sa zahtevom da se “Leptiric” pusti na slobodu, pišu protesna pisma ministru za okolinu, i kako su najavili, pripremaju tuzbu evropskom sudu.

U međuvremenu obožavatelji šalju "Leptiriću" poruke kao “Brate, medo, drži se hrabro".

Video: Mrkog medu su baš svrbela leđa: Izveo je zavodljivi ples oko drveta kako bi se dobro počešao

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • hogar

    14. septembar 2020 | 13:42

    sloboda za medu... pustite zivotinju u njeno prirodno staniste

  • Zvezdana

    14. septembar 2020 | 18:02

    Medo drži se, zaslužujes slobodu..ostavite nesretnu životinju na miru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA