• 0
 ≫ 

Ovi ribolovci gori su od Žike Pavlovića: I njima zubatac doplivao iz ledenog mora u Savu

, Telegraf
 ≫ 

Taman kada su mislili da su odneli vrednu nagradu, sudije su odlučile da dodatnjo pregledaju njihov ulov

  • 0
pecanje, Velika Morava, Jagodina

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Dvojica muškaraca iz Jute osuđena su na dve godine uslovno jer su 2018. godine varali na takmičenju za ribolovce. Naime, forenzička analiza je pokazala da su se "hvalili" ulovom iz drugog jezera. Robertu Denetu (45) i Kamronu Vutonu (35) zabranjeno je i da se bave lovom i ribolovom i sve to jer su varali na takmičenju kako bi osvojili nagradu vrednu 2.500 dolara.

Kobnog dana njih dvojica su sa još 25 timova izašli na jezero i krenuli u lov za somom kapitalcem i još dve vrste ribe koje se uzgajaju u tom jezeru. Međutim, kada su se svi vratili sa ulovom na obalu, riba koja se nalazila u mreži Deneta i Vutona svima je privukla pažnju. Prevarante su raskrinkale sudije, koje su primetile da riba koju su upecali drugačije izgleda od svih riba koje se nalaze u jezer Povel, jer je samo njihova riba imala rozikasto peraje. Kako bi bili sigurni, oni su pozvali stručnjake, a potom je izvršena forenzička analiza koja je pokazala da su Robert i Kamron podvalili ribu koja je upecana u drugom jezeru.

- Sudijama je bilo sumnjivo jer njihova riba nije izgledala isto kao i ribe ostalih takmičara - rekao je portparol udruženja ribolovaca za New York Times.

Svi su zagledali ribu, koja je osim čudnih peraja bila drugačije građe, ali i krljušt je bila malo suvlja, kao da nije u pitanju sveže upecana riba. Tada su pozvali biologe ali i policiju... Ubrzo je jedan od prevaranata počeo da zamuckuje da bi na kraju nevoljno priznao da je "riba možda stigla iz drugog jezera".

- Potom je zatražio da pozove advokata, dok njegov drug nije ništa hteo da kaže policiji - rekli su iz Udruženja.

Ribu su potom odneli u laboratoriju na detaljnije analize, a posle par meseci stigao je nalaz u kom se navodi da ta riba sigurno nije upecana u jezeru Povel.

Istragom je ustanovljeno da su ribu uzeli iz ribnjaka koji je udaljen oko 200 kilometara od jezera. Ne samo da su osuđeni za pokušaj prevare, već po zakonima u Juti, zabranjene je transport ribe iz jednog u drugo područje bez posebnih dozvola, tako da im je na prevaru prišiveno i krivično delo ugrožavanja životinja i ekosistema.

Osim što su osuđeni na dve godine uslovno, moraće da plate i novčane kazne u iznosu oko 3.000 dolara i naredna 24 meseca ne smeju da se bave ni lovom ni ribolovom.

Video: Otišao je na pecanje da se relaksira, o onda se stvar otela kontroli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima