• 5

Kineska sonda otkrila opasan nivo zračenja na Mesecu

, Telegraf

Ovaj pronalazak je prvo puno merenje o izloženosti zračenju na Mesecu. Podaci su od vitalne važnosti i za Nasu

  • 5
Pun mesec, Novi Sad

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svemirsko zračenje na Mesecu je dva do tri puta veće nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti najveća opasnost za istraživače u budućnosti, otkrila je kineska lunarna sonda Čange-4.

Kinesko-nemački tim je u američkom časopisu "SajensAdvansis" izneo podatke o zračenju koje je prikupio Čange-4, kineska sonda koja je sletela na daleku stranu Meseca u januaru 2019. godine.

Ovaj pronalazak je prvo puno merenje o izloženosti zračenju na Mesecu. Podaci su od vitalne važnosti i za Nasu, ali i sve druge subjekte koji planiraju da šalju astronaute na Mesec, prenosi CRI.

- Ovo je ogromno dostignuće jer imamo skup podataka koji možemo koristiti za merenje nivoa osnovnog zračenja i da bolje razumemo potencijalni rizik za ljude na Mesecu - rekao je Tomas Berger, fizičar iz medicinskog instituta Nemačke svemirske agencije.

Video: Nerealan prizor: Pun krvavi mesec nad Vašingtonom dok se uz vatromet slavi Dan nezavisnosti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    Ništa čudno. Zračenje se očekivalo jer Mjesec nema atmosferu i magnetno polje.

  • Beli

    Pa kako su Ameri setkali po Mesecu, ako je toliko zracenje???

  • Žeki

    Kako se sada povezuje ovo saznanje o zračenju sa silaskom amera na mesec pre nekoliko decenija, da li je to činjenica koja demantuje tu objavu ili ne?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima