Ivo već 13 godina živi sam u gradu duhova u Juti: Ručno napravljenom letelicom pobegao od komunizma

U Austriji je dobio politički azil

  • 5
Ivo Zdarsky

Ivo Zdarski Printskrin: Youtube/Great Big Story

Ivo Zdarski od 2007. godine živi sam u hangaru na aerodromu u gradu duhova u Juti. Svoj život provodi socijalno distanciran, deceniju i više u odnosu na vreme kad je ovaj izraz počeo svakodnevno da se koristi. 

Nesvakidašnji čovek je pobegao 1984. godine iz komunističke Čehoslovačke. Po mraku je, ručno napravljenom letelicom, pobegao u Austriju gde je dobio politički azil. O svom planu nije čak obavestio ni porodicu.

Seća se kako su mu čuvari u Austriji dali kafu i krofne i pustili ga da spava u otključanoj ćeliji, piše Insider.

Posle oko šesta nedelja došao je u Ameriku i 1986. godine u Kaliforniji je osnovao kompaniju.

Zatim je, 2007. godine kupio napušteni aerodrom u gradu Lucin u Juti, kako bi imao prostora da radi na brojnim projektima. Lucin je napušten još 1936. godine, nakratko su ga ponovo naselili penzionisani radnici železnice, da bi 1972. opet bio skroz napušten. Ivo je vlastima dao 99.000 dolara da bi ovde kupio 400 jutara zemlje.

Dane je provodio radeći, loveći, pecajući i putovajući po zemlji.

- Uživao sam u tome. Da nisam, ne bih bio ovde - izjavio je Ivo.

Aerodrom koji je kupio imao je samo pistu kada ga je kupio. Ubrzo je kupio hangar veličine 30 x 15 metara. Hangar, koji nema prozore, Ivi je i kancelarija i radionica i kuća.

Za Lucin kaže da je "mesto duhova", pre nego "grad duhova", jer tvrdi da vidi mnogo ljudi. Kaže da ima i devojku koja živi u Ogdenu, gradu koji je udaljen oko 200 kilometara, koja ga redovno posećuje.

- Viđam ljude, eto bar jednom nedeljno, kad ovuda prođu kolima - kaže Zdarski.

Kada mu dosadi samoća on sedne u svoju letelicu i ode da obiđe neki deo SAD. Leteo je od Novog Meksika do Južne Dakote. Jednom mesečno odleti u Ogden i tamo kupi sve što mu treba od namirnica.

Kaže da mu nikad nije dosadno, jer uvek nešto radi. Ako ne popravlja ogradu oko aerodroma, radi na svojim projektima. Nedavno je pravio harpun kojim je išao da lovi ribe u Mikroneziji. Tvrdi da je uspeo čak i da namoli dostavu brze hrane da mu donose obroke, ali je sve otkazao jer se ugojio.

- Ovde je i internet brži nego bilo gde drugde. Imam protok od čak 90 megabita, tako da na Amazonom naručujem šta mi treba, a kurirske službe mi to dostave ovde - kaže Zdarski.

Video: Grad je ubio, preplavio i uništio najveću pustinju u Meksiku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Misko

    21. oktobar 2020 | 10:14

    Dobro I sta sad ovo je kao neka bitna vest za nas.

  • Milan

    21. oktobar 2020 | 12:17

    Ha haaa poznati su mi ovi sto su tobože pobegli od komunizma pa sada pametuju .A gde sada da pobegnemo od globalizma pametnjakoviću

  • Vera

    21. oktobar 2020 | 10:42

    Zanimljiv čovek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA