≫ 

Pitanje na koje ni mnogi Beograđani ne znaju odgovor: Koju pticu u ruci drži Pobednik?

Nezvanični naziv spomenika krije odgovor

  • 15
Beogradski Pobednik Foto: Nikola Tomić

Trijumfalni spomenik na Kalemegdanu, bronzana muška figura sa pticom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj svima je poznat kao Pobednik, simbol Beograda.

Mnogima koji šetaju Gornjim gradom Beogradske tvrđave sigurno je bar jednom palo na um pitanje koju to pticu drži Pobednik u levoj ruci?

Mnogi su uvereni da je u pitanju orao, neki misle da je golub kao simbol mira, treći pak smatraju da je u pitanju soko. No, evo rešenja dileme-

Pobednik je podignut 1928. godine povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Rad je čuvenog vajara Ivana Meštrovića.

Figura izvajanog, nagog, snažnog muškarca Pobednika, arhetipskog junaka, predstavlja viteza sa spuštenim mačem.

- On na svom ispruženom levom dlanu drži pticu koja je simbol viteštva, a to je soko - potvrdila je i Neda Kovačević, žena koja je popisala sve prestoničke spomenike za Dnevno.rs.

- Takođe, jedno od nezvaničnih imena spomenika je i „Sokolar“ - objašnjava Neda.

Beogradski Pobednik Beogradski Pobednik / Foto: Nikola Tomić

Inače, priča o Pobedniku počinje davne 1913. godine, neposredno po okončanju Drugog balkanskog rata kada je predsednik Beogradske opštine Ljuba Davidović od već čuvenog vajara Ivana Meštrovića zatražio da u čast srpske pobede izradi spomenik koji bi stajao na najprometnijem beogradskom trgu – Terazijama.

Prvobitno je postojao predlog da se čitava kompozicija nazove „Vesnik pobede“. Ovo ime se pominje u prepisci vajara i gradskih vlasti. Kasnije je ipak, očigledno po Meštrovićevoj ideji, koji je voleo drugo ime, spomenik nazvan samo „Pobednik“.

Ivan Meštrović Ivan Meštrović / Foto: Wikimedia/George Grantham Bain Collection (Library of Congress)

Posleratna prestonička javnost bila je zgrožena mogućnošću da na najpoznatijem gradskom trgu stoji – go muškarac! Čaršija je danima brujala o ovom „skandalu“. Pljuštali su najrazličitiji predlozi – od onih da se „Pobednik obuče“ do onih da je najbolje da se postavi u bazen „kada je već go“. Bilo je i onih koji su smatrali da spomenik treba srušiti i napraviti potpuno novi simbol pobede.

Srušen nije, ali je morao da promeni lokaciju – umesto na Terazije stigao je na Beogradsku tvrđavu gde je konačno postavljen 7. oktobra 1928. godine. Podignut je na visinu od 17 i po metara, „ne zato da se što bolje vidi, već da se vidi što manje“ kako je napisala tadašnja Politika.

Video: Pobednik ponovo na platou: Ako želite da ga dodirnete danas je prilika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Neca N

    18. oktobar 2020 | 13:25

    Zasto mi redovno svoju kulturu konstantno pljujemo( vecina) Pobednik izgleda mocno u svakom smislu...simbol je Beograda,a da ste cutali reportaze svetskih medija,zamislili bi ste se,jer su vecinom komentari vise nego pozitivni

  • Невена

    18. oktobar 2020 | 10:32

    Како год онако огољен и са језивим погледом мени је тај споменик много ружан. Некако сам увијек посрамљено главу окретала посматрајући његово дупло с'приједа и позада голо. Много ружан споменик.

  • Majstor

    18. oktobar 2020 | 11:14

    Liči na orla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA