• 6

Libanac odbio da se rukuje sa ženom jer je tako obećao supruzi, pa ostao bez nemačkog državljanstva

, Telegraf

Žalio se sudu, ali je izgubio

 • 6
Rukovanje, muška i ženska ruka

Foto: Shutterstock

Nemački sud je doneo odluku da lekar poreklom iz Libana, musliman koji je odbio da se rukuje sa službenicom prilikom uručivanja potvrde - neće dobiti nemačko državljanstvo. Predloženo mu je da se žali najvišem sudu.

Četrdesetogodišnji lekar iz Libana, koji je u Nemačku došao 2002. godine, rekao je da odbija da se rukuje sa ženama iz verskih razloga - i to kada je trebalo da primi nemačko državljanstvo.
Upravni sud u Baden-Virtembergu (VGH) presudio je da je neko - ko odbija rukovanje zbog "fundamentalističke koncepcije kulture i vrednosti" jer žene vidi kao "opasnost seksualnog iskušenja" - time odbio "integraciju u nemačke uslove života", prenosi Dojče Vele.

 

Obećanje supruzi

Libanac je studirao medicinu u Nemačkoj i sada radi kao lekar u klinici. Za nemačko državljanstvo se prijavio 2012. godine i potpisao deklaraciju o lojalnosti nemačkom ustavu i protiv ekstremizma. Obavezni test opšteg znanja o Nemačkoj položio je sa najboljim mogućim rezultatom.

Ipak, nije dobio državljanstvo jer je 2015. godine odbio da se rukuje sa službenicom prilikom predaje potvrde o nemačkom državljanstvu. Službenica zbog toga nije htela da mu uruči potvrdu i odbila je njegov zahtev za državljanstvo.

Libanac je tvrdio da je svojoj supruzi obećao da se neće rukovati sa drugom ženom.

Žalio se sudu, ali je izgubio: prvo pred Upravnim sudom u Štutgartu, a sada i na najvišem Upravnom sudu Savezne pokrajine Baden Virtemberg. Ovaj potonji sud u subotu rekao da Libanac može da se žali Saveznom upravnom sudu - zbog fundamentalnog značaja slučaja.

Rukovanje, muška i ženska ruka

Foto: Shutterstock

 

Rukovanje je "duboko ukorenjeno" u nemačkoj kulturi

Upravni sud savezne pokrajine Baden Virtemberg (VGH) je rukovanje opisao kao uobičajeni neverbalni ritual pozdravljanja i opraštanja, koji ne zavisi od pola uključenih strana, dodajući da se ovde to tako radi već vekovima.

Sudija je utvrdio da rukovanje ima i pravno značenje, jer simbolizuje zaključenje ugovora. Rukovanje je "duboko ukorenjeno u društveni, kulturni i pravni život, i oblikuje način na koji mi živimo zajedno", rekao je sudija.

Sud je utvrdio da svako ko odbije da se rukuje iz specifično rodnih razloga - krši jednakost polova utvrđenu nemačkim Ustavom. Pored toga, odbijanje rukovanja u ovom konkretnom slučaju značilo je prihvatanje "salafističke perspektive" društvenih odnosa između muškaraca i žena.

Sud je rekao da na presudu nema uticaja ni to što je Libanac sada izjavio da se neće rukovati ni sa muškarcima. On je tvrdio da je time hteo da pokaže da je za ravnopravnost muškaraca i žena, ali sud je utvrdio da je to bio samo taktički potez.


Ova presuda o rukovanju doneta je uprkos tome što zdravstvene vlasti upozoravaju da se trenutno ne rukuje zbog pandemije koronavirusa. Sudija je rekao da je uveren da će običaj rukovanja preživeti pandemiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Seep

  18. oktobar 2020 | 15:04

  Ma neka ide "kuci" pa ne mora da se rukuje od volje mu

  23
  0

  Podelite komentar

 • M.K.

  18. oktobar 2020 | 16:02

  To je tako tipicno 😒...a odgovara im nemacko obrazovanje jaka infrastruktura i zdravstveni sistem licemeri dolazu na gotovo.Bravo za nemacke Institutcije uvek se treba njima suprotstaviti.Znaju oni dobro gde su došli.A rukovanje je znak poverenja i jednakosti.

  22
  2

  Podelite komentar

 • pero

  18. oktobar 2020 | 15:06

  Pedeset posto ljudi u javnim kucama u Nemackoj su ozenjeni muslimani.Koje postenjacine ma idi bre.

  22
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok