• 0

Ovaj fotograf rođen je slep, ali sada može da vidi. Kako?

, Telegraf

Njegove fotografije postale su jako popularne na društvenim mrežama

  • 0
Pranav Lal

Foto: Printscreen/Youtube/ 101 India

Pranav Lal pre nekoliko godina je tokom odmora na Islandu, iako slep, uspeo da “vidi” polarnu svetlost.

Naime, iako je rođen bez čula vida, uz pomoć tehnologije “The vOICe”, koja pretvara kameru i sliku u zvukove, on može ponovo da vidi. Naime, kamera skenira s leve ka desnoj strani, zvukovi “opisuju” elevaciju objekata, tako da je moguće da subjekat koji ovo koristi da formira funkcionalni vid.

Tehnologiju je patentirao holandski inženjer Petej Mejer 80-ih godina prošlog veka, ali je “The vOICe” evoluirao u velikoj meri. Lal koristi naočare na koju je nakačena kamera, tako da ono što vidi putem softvera, može da fotografiše, tako da su slike ovog slepog fotografa postale jako popularne.

Takođe, pomoću Mejerove internet stranice “Seeing with sound”, putem laptopa ili android aplikacije može da gleda i slike iz svemira.

- Najveći izazov za mene bio je naučim da interpretiram te zvukove u slike. Za mene, nije samo reč o fotografiji, već u istraživanju okoline. Kada putujem, sada mogu da budem pravi turista - kaže Lal.

Kako navodi CNN, Lalove fotografije se dele društvenim mrežama, a kaže da je na putovanjima stvorio poznanstva sa drugim fotografima.

- Moj rad uključuje svetlost, senku i oblike. Ono što sam otkrio jeste da fotografi koji mogu da vide takođe rade sa bojama. Takođe, kada dođete na izložbu, svaka fotografija ima opis. Izgleda da je i ljudima sa vidom neophodan kontekst da bi cenili neku fotografiju, u nekim slučjevima - objasnio je ovaj slepi fotograf.

Njegova putovanja su prekinuta zbog pandemije korona virusa, ali je rekao da bi voleo da poseti Kamčatku u Rusiji kada se svet ponovo otvori. Takođe, voleo bi ponovo da vidi polarnu svetlost, i da vidi podvodni život, odnosno kakve se prizori “kriju pod pod okeanom”.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima