Deo stepeništa Ajfelove kule prodat za više od 274.000 evra

Afjelova kula visoka 324 metra i jedan je od simbola Pariza

  • 0
Pariz, Ajfelova kula, koronavirus, Francuska Ajfelova kula / Foto: Tanjug/AP

Deo stepeništa Ajfelove kule sa oko 14 stepenika prodat je juče na aukciji za tačno 274.475 evra, saopštila je kuća Arkirijal (Artcurial).

Stepenište visine gotovo tri metra potiče od originalnog stepenište čuvene Gvozdene dame iz 1889. godine. Taj deo je povezivao drugi i treći sprat.

Zbog ugradnje lifta između spratova 1983. godine bilo je neophodno demontirati deo stepenista na nekoliko delova. Jedan deo se nalazi na prvom spratu Ajfelove kule kao eksponat, dok su neki u muzejima širom Francuske ili u privatnim kolekcijama, prenosi Beta.

Afjelova kula visoka 324 metra i jedan je od simbola Pariza. Sagradio ju je Gustav Ajfel (Gustave Eiffel) 1889. godine kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti, a danas ima reputaciju jednog od remek dela svetske arhitekture.

Video: Neki ne smeju ni da se popnu na Ajfelov toranj, a Čarls skače s njega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA