≫ 

Pogledajte kako je raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

Test je trajao samo šest minuta i 40 sekundi

  • 2

Raketa "SpaceX" završila je u plamenu samo nekoliko minuta nakon dugo očekivanog lansiranja. Ovaj test "Starship-a" odlagan je nekoliko puta tokom prethodne sedmice.

Raketa je konačno lansirana juče u Boka Čiki u Teksasu i iako se na početku činilo da je sve bez problema i da se prototip približio cilu od oko 12 kilometara, došlo je do problema.

Raketa se držala oko pet minuta, a onda neplanirano skrenula u stranu i krenula nazad prema Teksasu, blizu granice sa Meksiko. Motori su se ponovo uključili, ali je raketa pri dodiru sa zemljom eksplodirala, a njeni delovi su se razleteli svuda.

Test je trajao samo šest minuta i 40 sekundi i predstavlja udarac za šefa "SpaceX" Ilona Maska koji je rekao da želi da ovakva raketa prevozi ljude na Mars za samo šest godina.

On je okrivio tehničke probleme za ovaj ishod rekavši da je "pritisak u rezervoaru za gorivo bio nizak" tokom spuštanja zbog čega je "brzina dodira sa zemljom bila izuzetno velika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kvark

    10. decembar 2020 | 12:21

    Nije baš tačno sasvim, ova proba je i bila kontrolna na neki način, svi parametri su funkcionisali sem krajnje faze ali koja je dala sve potrebne podatke da se već u sledećoj probi očekuje potpuni uspeh..Inače proba je zvanično ocenjena kao uspešna.

  • Zorandjel

    10. decembar 2020 | 14:03

    Nestalo joj gorivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA