≫ 

Je li bio gladan ili zaljubljen: Ovaj tigar otišao u najdužu šetnju, prepešačio čak 3.000 kilometara

Svakog sata je beležena putanja njegovog kretanja – bio je na više od 5.000 lokacija

  • 0
tigar Tigar / Pixabay.com

Jedan tigar je prešao 3.000 kilometara za devet meseci, verovatno najduži put koji je neka velika mačka u Indiji do sada prevalila.

Ovaj troipogodišnji tigar postavio je do sada nezabeležen rekord prešavši tri hiljade kilometara puta do rezervata u Indiji u kojem je trenutno jedini predstavnik velikih mački.

Nastradali slonovi Indija Rezervat u Indiji / Foto: Tanjug/AP

Ime Voker (Walker - na engleskom šetač) dali su mu članovi grupe za zaštitu životinja. Na put je krenuo iz rezervata za divlje životinje u Maharaštri u junu prošle godine, verovatno u potrazi za plenom ili ženkom, prenosi CDM.

Oko vrata ima radio ogrlicu koja je pokazala da je prešao 3.000 kilometara kroz sedam okruga u Maharaštri i državu Telangana za devet meseci, pre nego što se u martu “skrasio” u drugom rezervatu.

Ogrlica mu je skinuta u aprilu.

U rezervatu Dnianganga površine 205 kvadratnih metara žive leopardi, plavi bik, divlje svinje, pauni i pegavi jeleni. Voker je jedini tigar koji tamo živi, kažu iz grupe za zaštitu divljih životinja.

- On nema potrebu da dominira teritorijom. Ima i odgovarajući plen - rekao je za BBC Nitin Kakodkar, upravnik šuma u državi Magaraštra.

U rezervatu sada razmišljaju da dovedu tigricu kako bi Voker imao partnerku za parenje. Tigrovi nisu usamljena stvorenja i imaju prirodan instinkt za parenjem. Međutim, premeštanje drugog tigra u rezervat neće biti lako.

- Ovo nije veliki rezervat. Okružen je farmama i prokrčenim šumama. Takođe, ukoliko Voker nastavi da živi i razmnožava se ovde, neće imati dovoljno hrane, a novorođeni tigrovi će pokušati da odu - kaže Kakodkar.

U Indiji se nalazi 25 odsto staništa tigrova, a procenjuje se da u njima živi 70 odsto predstavnika ove vrste u celom svetu.

Broj tigrova se povećao, ali se staništa smanjuju, a ni plena nema u izobilju, kažu stručnjaci. Svaki tigar zahteva da u okruženju u kome živi ima “banku hrane”, odnosno oko 500 životinja koje mu mogu biti plen.

Vokeru je radio ogrlica stavljena u februaru prošle godine, a on je nastavio da luta šumama sve do početka monsunskih kiša u potrazi za pogodnim mestom za naseljavanje.

Iz grupe za zaštitu divljih životinja kažu da tigar nije putovao “linearno”. Svakog sata je beležena putanja njegovog kretanja – bio je na više od 5.000 lokacija.

Voker je prelazio preko farmi, duž reka, potoka i autoputeva. Tokom zime, kada je sezona uzgajanja pamuka u indijskoj državi Maharaštri, visoki usevi su mu obezbeđivali skrovište i neometano kretanje po farmama.

Uglavnom se kretao noću, loveći divlje svinje i stoku da bi se prehranio. Jednom se susreo s ljudima, kada je nenamerno lakše povredio muškarca koja je pratio njegov trag kako bi saznala gde se tigar odmara.

- Ova duga šetnja pokazuje da su uprkos rastu ljudske populacije ruralna područja Maharaštre još uvek pogodna za slobodno kretanje tigrova.

- Razvoj još uvek nije postao prepreka kretanju životinja ovde - rekao je za BBC doktor Bilal Habib, viši biolog sa Indijskog instituta za divlji svet.

Video: Kao suvenir uzeo je kofu riba: Neočekivani gost u odmorištu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA