≫ 

Dele snimak snega u Španiji koji se navodno ne topi na vatri: O kakvom fenomenu je reč?

Na video snimku koji kruži internetom žena uzima malo snega sa svog balkona i zagreva ga plamenom upaljača

  • 5
Sneg u Španiji, Španija Foto: Tanjug/AP

Jedna žena iz Španije tvrdi da sneg koji je donela oluja Filomena nije pravi sneg.

Na video snimku koji kruži internetom ona uzima malo snega sa svog balkona i zagreva ga plamenom upaljača, pokazujući da se sneg ne topi, već postaje crn. Prema njenim rečima, izgorela supstanca miriše na čistu plastiku, prenosi "Sputnjik".

- Kao što vidite, ne topi se, ma koliko vatre da mu približim pocrni. I miriše na izgorelu plastiku. Znam da je na mnogim mestima pao sneg, pa to i sami vidite ... Ovo s**nje što nam šalju, to je čista plastika. Stalno nas zavaravaju, proverite to i sami - kaže žena na video snimku.

Mnogi korisnici društvenih mreža rugali su se u komentarima, a veći broj ljudi je pokušao da objasni fenomen: prema nekim navodima, ovo je normalna reakcija, jer se većina toplote usmerena ka snežnoj grudvi preraspoređuje na celu njenu zapreminu.

Miris „plastike“ potiče od nečistoća u gasu iz upaljača, a „crni“ sneg se pojavljuje zbog procesa hemijske sublimacije, kada se materija transformiše iz čvrstog stanja u gas, zaobilazeći fazu tečnog stanja.

Vladimir Đurđević, ekspert za meteorologiju, ranije je objasnio da je grudva snega puna vazdušnih „džepova“ koji upijaju vodu i to stvara utisak da se sneg ne topi.

- Kao i sunđer, tako i u ovom slučaju grudva jednostavno upije većinu vode koja nastane topljenjem kristala, što stvara utisak kao da se grudva ne topi - rekao je on.

Upaljač bi morao jako dugo da se drži na površini grudve da bi grudva na kraju počela da se topi. On je objasnio i zašto na grudvi ostaje crni trag. Đurđević navodi da ni ovo nije neobično - grudva "nagoreva" zato što na njenoj površini ostaje čađ (lanac ugljenika kao proizvod nepotpunog sagorevanja), što se uvek dešava kada je smanjen dotok kiseonika, kao u ovom slučaju.

Kako je naveo, da je sneg zaista od plastike, kao što tvrde teoretičari zavere, u nekom momentu bi grudva počela da gori poput plastične kese.

(ovo je korigovana verzija prethodno objavljenog članka)

Video: Sneg napravio potpuni haos u Prijepolju: Zavejani putevi i 500 domaćinstava bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Darkobg

    12. januar 2021 | 08:02

    Zbog ovakvih panicara i teoreticara zavera mnogi i danas veruju da je zemlja ravna.

  • Goran Kovacevic

    12. januar 2021 | 10:24

    Pa sneg se i ne topi upaljacem To crno je gar od plamena upaljaca. Neka stavi grudvu snega u serpu pa na ringlu, i videce da je to stvarno sneg. Gde sve nece neznanje da zaluta...

  • Hmm....

    12. januar 2021 | 07:45

    Čini mi se da je taj sneg došao od nas 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA