≫ 

Prvi lavić rođen veštačkom oplodnjom: Nazvali su ga Simba

Simba, koji kao i njegov otac nosi ime lika iz Diznijevog klasika "Kralj Lavova", rođen je u oktobru, ali njegov dolazak na svet nije odmah objavljen

  • 1
Simba lav Singapur Foto: Profimedia/Cover Images/Zuma Press

U Singapurskom zoološkom vrtu rođeno je prvo mladunče lava začeto veštačkom oplodnjom. Mladunče po imenu Simba nikada neće upoznati oca Mufasu, jer stari lav nije oživljen nakon procedure oplodnje.

Simba je jednini Mufasin sin, jer se on zbog agresivne priprode nikada nije uspešno pario, prenosi BBC.

Zoološki vrt je zato odlučio da nastavi njegovu lozu kroz ovaj retko korišćen proceš.

Portparol Zoološkog vrta rekao je da je njegova sperma prikupljena procesom “elektro-ejakulacije” radi veštačke oplodnje, ali je Mufasa, koji je imao 20 godina i nadživeo svoju braću i seste za šet do 10 godina, nakon toga morao da bude eutanaziran.

Kako je rečeno iz Zoološkog vrta, Mufasa nije bio samo star, već je patio i od atrofije, pa je primarna procedura bila njegova eutanazija “na humanoj osnovi”.

- Sperma prikupljena dok je Mufasa bio pod anestezijom bila je sekundaran procedura, ali važna, kako bi se njegova loza nastavila - kažu u Zoološkom vrtu.

Simba, koji kao i njegov otac nosi ime lika iz Diznijevog klasika "Kralj Lavova", rođen je u oktobru, ali njegov dolazak na svet nije odmah objavljen.

On dobro napreduje iako je bilo problema sa ishranom jer su njegovoj majci Kajli bile upaljene žlezde, pa je hranjen iz flašice.

Ipak je održao bliske veze sa majkom.

Zdravstveni i istraživački centar za divlje životinje u Singapurskom zoološkom vrtu saopštio je da Simba "odrasta u zdravog i radoznalog malog lava", sa posebnom naklonošću prema lopti od ratana sa kojom se rve.

Počeo je da uživa u malim količinama sirovog mesa sa mlekom koje dobija.

Zoološki vrt ocenjuje da će Mufasini geni koje nosi Simba imati „visoku vrednost u doprinosu genetskoj raznolikosti i održivosti populacija afričkih lavova u zoološkim institucijama“.

Međunarodna unija za zaššitu prirode (IUCN) klasifikovala je tu vrstu kao ranjivu.

Video: Nije majka samo ona što rađa: Sandra usvojila napuštene laviće i spasla ih sigurne smrti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA