Devojčica pronašla otisak dinosaurusa na plaži star 220 miliona godina: Mogao bi da odgonetne dilemu

Iako je nemoguće utvrditi koji ga je tip dinosaurusa ostavio, otisak je dugačak 10 centimetara i verovatno potiče od dinosaurusa visokog 75 centimetara

  • 2
Otisak dinosaurusa Foto: Shutterstock

Devojčica stara četiri godine pronašla je na plaži u zalivu Bendriks, u dolini Glamorgan u Velsu, dobro očuvani otisak dinosaurusa, za koji naučnici veruju da bi mogao da odgonetne kako su te životinje hodale.

Otisak koji je Lili Vilder primetila u januaru, star je 220 miliona godina i bio je sačuvan u blatu.

Iako je nemoguće utvrditi koji ga je tip dinosaurusa ostavio, otisak je dugačak 10 centimetara i verovatno potiče od dinosaurusa visokog 75 centimetara.

Kustos paleontologije Nacionalnog muzeja Vels Sindi Hovels opisala ga je kao "najbolji primerak ikad pronađen na ovoj plaži".

Majka devojčice, Sali, objasnila je da su ona i njen otac Ričard otkrili otisak stopala i fotografisali ga, a zatim stupili u kontakt sa stručnjacima, prenosi BBC.

Dinosaurus, koji je ostavio otisak, smatra se „vitkom životinjom" koja je hodala na dve zadnje noge i aktivno lovila druge male životinje i insekte.

Poznato je da je slične otiske u SAD napravio dinosaurus Coelophisis.

Smatra se da su primerci ranije pronađeni u zalivu Bendriks gmizavci više krokodilskog tipa reptila, a ne od dinosaurusa.

Fosil je izvađen ove nedelje i odnet u Nacionalni muzej u Kardifu, gde će se čuvati.

Dinosaurusi su se prvi put pojavili pre oko 230 miliona godina, a njihovi otisci stopala mogu da rasvetle ranu tačku njihove evolucije, kada su se različite grupe prvi put diverzifikovale.

- Njihova očuvanost može da pomogne naučnicima da saznaju više o stvarnoj strukturi stopala jer je dovoljno jasno da pokaže pojedinačne jastučiće, pa čak i otiske kandži - navodi se u saopštenju Nacionalnog muzeja Velsa.

Video: Ajmo ruke gore za ljubitelje dinosaurusa: Razdragani dečak obožava svoj kostim iz doba jure

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milan

    30. januar 2021 | 15:37

    A Dino otišao da se kupa!

  • 🙋‍♂️

    30. januar 2021 | 20:16

    Najbolje je to sto su dinci izgleda imali stopala od 5000000 stepeni pa utonu u kamen i stope pa ostane otisak. 🤦‍♂️🤷‍♂️😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA