Naučnici slučajno otkrili najmanjeg gmizavca na svetu: Ovaj kameleon jedva prelazi dva centimetra

Ono što istraživače zaprepašćuje je zašto ovaj gušter ostaje tako mali kada većina kičmenjaka raste dok sazreva

  • 3
Chameleon, nano kameleon Foto: Profimedia/YOSHIKAZU TSUNO/AFP

Najmanji gmizavac na svetu mogao bi da vam stane na vrh prsta. Poznat kao "Brookesia nana" ili "nano-kameleon", reč je smeđem gušteru koji obično jedva prelazi dva centimetra u dužini tela. Pre 2012. godine biolozi nisu ni znali da on postoji.

Ono što istraživače zaprepašćuje je zašto ovaj gušter ostaje tako mali kada većina kičmenjaka raste dok sazreva. Međutim "nano-kameleon" se razlikuje od bilo kog kičmenjaka, pa i kameleona. Ne može da promeni boju, a ugodnije mu je na šumskom tlu, nego na drveću, navodi CNN.

Jedinstveni kameleon istaknut je prošle nedelje u članku objavljenom u časopisu "Scientific Reports". Vodeći herpetolog Frenk Glou i drugi nemački istraživači su 2012. godine otputovali u prašume Madagaskara u potrazi za ranije nepoznatim vrstama gmizavaca i vodozemaca. Ono što su pronašli ih je iznenadilo.

- Očekivali smo da ćemo pronaći neke nove vrste, ali ne i najmanjeg kameleona - rekli su autori studije.

Većina muških gmizavaca je veće od ženki, ali sve je obrnuto kod ovog gmizavca. Dok je mužjak bio dugačak nešto više od dva centimetra, ženka je bila dugačka 2,89 centimetra.

Iako se malo zna o ovim malim kameleonima, naučnici pretpostavljaju da su ovi gmizavci kritično ugroženi zbog masovne seče šuma u regionu Sorata na Madagaskaru, gde je vrsta i nađena.

Video: Vatrogasac oživeo guštera kardiopulmonalnom reanimacijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA