≫ 

Prva letelica arapske zemlje stigla na Mars: "Nada" poslala signal Zemlji

To znači da je ovo letelica tek pete zemlje u istoriji koja js stigla na Crvenu planetu i prva u arapskom svetu

  • 5
Hope Probe enters Mars Foto: Tanjug/AP

Prva misija na Mars Ujedinjenih Arapskih Emirata stigla je danas na Crvenu planetu i uspešno ušla u orbitu u prvom pokušaju. Sonda misije na Mars UAE, nazvana Nada, poslala je na Zemlju signal potvrđujući da je u orbiti, posle sedmomesečnog putovanja.

To znači da je ovo letelica tek pete zemlje u istoriji koja js stigla na Crvenu planetu i prva u arapskom svetu, navodi CNN.

Svemirska agencija ove zemlje počela je danas uživo praćenje dolaska letelice "Nada", u 10 sati po evropskom vremenu, na svom sajtu.

Program vezan za Mars deo je napora UAE da razviju svoje naučne i tehnološke mogućnosti i smanje oslanjanje na naftu.

Ambicije misije se tu ne završavaju. Sonda, zajedno sa svoja tri naučna instrumenta, očekuje se, treba da napravi prvi kompletan portret atmosfere na Marsu. Instrumenti će sakupljati različite podatke o atmosferi kako bi mogle da se prate sezonske i dnevne promene. Ove informacije će naučnicima dati ideju kakvi su dinamika i vreme u različitim slojevima atmosfere na Marsu. Ovo će osvetliti to kako se energija i čestice, kao kiseonik i vodonik, kreću kroz atmosferu i čak kako "beže" sa Marsa.

Tri misije krenule u julu: Arapi, Kinezi i Amerikanci

Ova misija bila je jedna od tri koje su u julu krenule sa Zemlje, uključujući misiju NASA, koja je poslala rover Perseverans i kinesku misiju Tianwen-1. Houp će orbitirati oko planete, kineska misija će se spustiti na Mars, kao i američka. Sve tri misije su krenule u skoro isto vreme zbog poravnanja između Zemlje i Marsa na istoj strani Sunca, čineći put do Marsa efikasnijim.

Očekuje se da kineska sonda stigne 10. februara, a Perseverans 18. februara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ok.

    9. februar 2021 | 20:37

    A gde su snimci uzletanja,letenja,sletanja?Gde su kamere na sve strane da snime kako se probija atmosfera,snimak napustanja zemlje...Nema ih nigde. Znaci nisu ni otisli nigde,ponovo prosipaju preko tv-a prazne price.

  • Žuvadin

    9. februar 2021 | 23:05

    Kad ima ovaj film?

  • Haski

    9. februar 2021 | 20:54

    Bravo, treba obavezno zaseniti Ameriku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA